COVID és cégvásárlási piac – felpörgés 2021-re?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A COVID-19 járvány az M&A piacra is kedvezőtlen hatást gyakorolt 2020-ban. A kezdeti sokk után a befektetők alkalmazkodtak az „új normálishoz” és ezzel folytatódtak a tranzakciók 2020 második felében. A gyors alkalmazkodás ellenére Európában csökkent a tranzakciók száma tavaly, míg 2021-re újra lendületet kaphatnak a cégvásárlások.

A 2020-as évben a cégfelvásárlások, összeolvadások száma az európai régióban 12,9 százalékkal, értékük pedig 16 százalékkal csökkent 2020-ban az előző évi időszakhoz képest.

A vírushelyzet okozta digitalizációs tendencia felgyorsulásának köszönhetően a legtöbb 2020-as tranzakció is a telekommunikációs, távközlési -, illetve az IT-szektorban köttetett, 333 db európai ügylettel (a teljes 2020-as tranzakciómennyiség ötöde). A szektor aktivitását tekintve, ez 11 százalékos tranzakciószám növekedést jelentett a 2019. évi adatokhoz viszonyítva (lásd lenti táblázat).

A 2020-as európai tranzakciókat tekintve a legnagyobb értékű tranzakciók a bányászati – beleértve az olajipart és gázipart is – szektorban valósultak meg, 14,1 milliárd euró összértékben.

A tranzakciószámot nézve az ingatlanpiac és az építőipar áll az európai rangsor második helyén, értékben pedig ez a szektor a harmadik helyen szerepel.

A hazai cégvásárlási piac alakulása 2020-ban

A hazai M&A piacon is visszaesést tapasztalhatunk a 2020-as évben, a cégvásárlási tranzakciók száma kevesebb mint felére, 57 százalékkal csökkent, míg a tranzakciók összértéke 71 százalékkal maradt el a 2019-es évhez képest.

A 2020-as év legaktívabb hazai M&A piacai

1. Ingatlan- és építőipari piac

A két legnagyobb ügylet a New York Palace Hotel, illetve a Goodman Group logisztikai ingatlanjainak értékesítése volt.

A logisztikai ingatlanok iránti általános kereslet emelkedett Magyarországon 2020-ban. Ez a szegmens volt a hazai ingatlanpiac egyetlen olyan részpiaca, amelynek teljesítménye nőtt a 2019-es értékekhez képest. Több mint kétszer akkora logisztikai ingatlanterület értékesítésével és a legalacsonyabb, 2 százalékos üresedési rátával (vs irodapiac 9 százalék, Q4 2020).

2. Mezőgazdaság és élelmiszeripar

A 2019. szeptember és 2020. szeptember közötti időszakot vizsgálva kiemelkedő (11,8 mrd Ft) értékű tranzakciót (belső tulajdonosi átrendeződés) bonyolított az Agrofeed Kft., a hazai és európai piac egyik legjelentősebb premix és takarmánykiegészítő gyártója, illetve a baromfihús feldolgozással foglalkozó Gallicoop Zrt., amely megközelítőleg 9 mrd Ft-ért cserélhet gazdát. Utóbbi tranzakcióhoz még a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges.

A gyorsfagyasztott húskészítményeket gyártó Marnevall Zrt., illetve a baromfitenyésztést végző NAGISZ Zrt. esetében is átrendeződött a tulajdonosi kör a 2020-as évben.

3. Telekommunikációs és IT szektor

Az IT- és telekommunikációs szektor a pandémiának köszönhetően még inkább felértékelődött 2020-ban M&A szempontból. Európai viszonylatban 11 százalékos volt a növekedés a tranzakciók számában 2019-hez képest. Több jelentősebb tranzakció is történt a szektorban:

Az egyesült államokbeli Splice megvásárolta a 2013-ban Kápolnásnyékről indult Superpowered nevű, hangtechnológiával foglalkozó IT-társaságot.

A szervezeten belüli átrendeződések is gyakoriak voltak a 2020-as évben. Az IT tanácsadási szektorbeli Stratis Kft. esetében a cégalapító tulajdonrészének 30 százalékát értékesítette, becslés szerint 600 millió Ft értéken a menedzsment részére.

A 2021-es évre az elemzők az M&A piac újjáéledését vetítik előre, visszatérve ezzel a 2019-es tranzakciós számokhoz és értékekhez. Várakozások szerint mind a magántőkealapok, mind pedig a szakmai befektetők jelentős befektetendő forrásokat halmoztak fel az elmúlt másfél év során, így a válságot követően kiélezett verseny indulhat el az ideális befektetési célpontok iránt.

A bejegyzés szerzője Almási Levente, az RSM Hungary M&A, cégértékelési és  vállalatfinanszírozási üzletágának vezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 26.

Kevesebb vagyonbiztosítást kötnek a vállalatok

Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A féléves díjbevétel összege 64 milliárd forintot tett ki, ami 8 százalékkal haladta meg a 2022 első félévében regisztrált 59,3 milliárd forintos szintet – közölte kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett legfrissebb adatok alapján a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

2023. szeptember 26.

Nem változott az alapkamat, tovább szűkült a kamatfolyosó

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 13,0 százalékos szintjén keddi kamatdöntő ülésén, tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót, amelynek alsó széle 50  bázisponttal 12,00  százalékra, felső széle 16,5 százalékról 250 bázisponttal, 14,0 százalékra csökken.

2023. szeptember 26.

Nem vesztettek népszerűségükből a minilakások

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások, ezek a kis alapterületű ingatlanok szűk, de annál jelentőségteljesebb részt foglalnak el a hazai ingatlanpiacból – közölte a Duna House hétfőn. Szintén a nap híre, hogy a Duna House csoport leányvállalata, a Hgroup S.p. A. (Hgroup) befektetési és együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa S.p.A.-val (Professione Casa).