Csak elektronikusan kérhető bérgarancia-támogatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bérgarancia támogatás iránti kérelem az idei évtől csak elektronikusan nyújtható be – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatójából. Fontos idei változás még, hogy pozitív döntés esetén a támogatást a munkaügyi központ közvetlenül a munkavállalónak fizeti ki.


A közlemény emlékeztet: a bérgarancia támogatás a Bérgarancia Alapról szóló törvény alapján megállapítható visszatérítendő kamatmentes támogatás, amelyet a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezet veheti igénybe. A lehetőség 2013-tól a munkaerő-kölcsönzés és iskolaszövetkezet és a munkaerő-kölcsönzők számára is adott. A bérgarancia támogatással a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezetnek a munkavállalóval szemben fennálló kiegyenlíthetetlen bértartozásra előlegezhető meg.

A támogatás mértékének meghatározásakor a fennálló – esedékes és forrás hiányában kiegyenlíthetetlen – munkabértartozás vehető figyelembe, amelynek összege jogosultanként – fő szabályként – nem haladhatja meg a tárgyévet megelőző második év – Központi Statisztikai Hivatal által közzétett – nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének ötszörösét. A vonatkozó törvényben legfeljebb további kettő havi bruttó átlagkeresetnek megfelelő támogatás nyújtásának lehetősége is szerepel.

A támogatás iránti kérelmet a törvényben meghatározott formanyomtatvány teljes körű elektronikus kitöltésével és kinyomtatásával, valamint a kötelező mellékletek csatolásával a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezet székhelye szerint illetékes Budapest Főváros/megyei kormányhivatal munkaügyi központjához kell benyújtani. Az Adatlapot csak elektronikus formában, a kérelmet papír alapon is, a kérelem mellékleteit pedig papír alapon kell benyújtani. Az eljárás illetékmentes. A kérelem benyújtására a felszámoló vagy meghatalmazottja jogosult, utóbbi esetben meghatalmazás csatolása szükséges.

ADÓMOZAIK 2014
 • Többet szeretne tudni a 2014-re vonatkozó adó-tb-számviteli változásokról?
 • Kérdései vannak?

Értesüljön az újdonságokról a nemzetgazdasági tárca, a NAV és az OEP szakembereitől, jöjjön el 2014. január 21-22-én kétnapos szakmai konferenciánkra!

Helyszín: Lurdy Konferencia és Rendezvényközpont, 1097 Budapest Könyves Kálmán Krt.12-14.

Bővebb információk és jelentkezés itt

Milyen feltételekkel vehető igénybe a támogatás?

A munkaügyi központ a támogatás megállapításáról rendelkezik, ha

 • a kérelmező gazdálkodó szervezet felszámolás alatt áll, és
 • esedékes vagy a társaság megszűnésével esedékessé váló bértartozását bevételek hiányában nem tudja kielégíteni.

A támogatás mérlegelési jogkörben történő megállapításának feltételei:

 • ha a felszámolási eljárás kezdetétől egy év eltelt,
 • azon jogosultak esetében, akikre vonatkozóan az addig igénybe vett összeg kimerítette a Btv.-ben meghatározott ötszörös mértéket.

Döntése meghozatalakor a munkaügyi központ igazgatója mérlegeli, hogy

 • a kérelemben meghatározott jogosultakkal szemben fennálló munkabértartozás tartalmaz-e állásidőre járó díjazást, illetve
 • a támogatás megállapítása a kérelem benyújtását követő hat hónap alatt várhatóan elősegíti-e a felszámolási eljárás lezárását, illetve a felszámolás alatt álló szervezet eszközeinek értékesítését, munkaerő-állománya új munkáltatónál történő továbbfoglalkoztatását (reorganizációt).

A kölcsönbeadó és az iskolaszövetkezet kérelmére a támogatást meg kell állapítani, ha a kölcsönvevő/szolgáltatást igénybevevő:

 • felszámolás alatt áll, és
 • az esedékes kölcsönzési díjat és szolgáltatási díjat bevételének hiányában nem tudja kielégíteni,
 • és a felszámoló a munkáltató nevében a tartozást elismerte.

A kölcsönbeadó és az iskolaszövetkezet az elmaradt szolgáltatási díjról és az érintett munkavállalókról külön nyilvántartást vezet, és a támogatás felhasználásáról köteles az állami foglalkoztatási szerv felé a támogatás kifizetését követő 15 napon belül beszámolót készíteni.

A támogatás iránti kérelem elbírálására vonatkozó eljárásra a közigazgatási eljárás általános szabályait kell alkalmazni.

Fontos változás szintén az idei évtől, hogy helytadó döntés esetén a támogatást a munkaügyi központ közvetlenül a munkavállaló részére fizeti ki, valamint gondoskodik a felszámoló által az adatlapon közölt összegek közül a közterheknek az adóhatóság, a munkabért terhelő levonásoknak a jogosultak részére történő átutalásáról.

További részleteket itt talál.

 


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.