Deloitte: a Mol második a régióban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közép-Európa 500 legnagyobb vállalatának rangsorában a Mol Nyrt. továbbra is a második helyen áll a Deloitte 2011. évi eredményeket vizsgáló felmérése szerint, a listán összesen 56 magyar vállalat szerepel. A ranglistát petrolkémiai és energiaipari cégek vezetik.


A régió 500 legnagyobb vállalatának rangsorában az első három helyezett nem változott 2011-ben: a listát a PKN Orlen, a Mol és a Skoda vezeti. Az első tíz helyezett között az egyetlen új név a lengyel Lotos volt, amely a tizenegyedikről a hetedik helyre lépett előre, míg a PGNiG olaj- és gázkonszern a nyolcadikról visszacsúszott a tizenkettedik helyre.

A térség 500 legnagyobb cége tavaly 9,8 százalékos átlagos árbevétel-növekedést ért el, ugyanakkor az átlagos nyereségszint 3,5 százalékkal csökkent – olvasható az adótanácsadó cég szerdai közleményében. A vállalkozások összesített árbevétele mintegy 707 milliárd eurót tett ki 2011-ben, ez nagyjából megfelel a 2008-as szintnek, az utolsó olyan évnek, amikor a világgazdasági válság még nem érte el a régiót.

A növekedési mutatók alapján tavaly folytatódott a 2010-ben elkezdődött mérsékelten pozitív tendencia. A 2012-es év első negyedévi adatainak tanúsága szerint a cégek átlagos árbevétele továbbra is folyamatos emelkedést mutat, a növekedési ütem azonban csak a fele a 2011-esnek. Ez akár egy újabb gazdasági visszaesés közeledtét is jelezheti – figyelmeztet Seres Béla, a Deloitte pénzügyi tanácsadás üzletágának közép-európai vezetője a közleményben.

A szakember szerint a közép-európai cégvezetőknek nemcsak a legfontosabb exportpiacaikat fenyegető gazdasági nehézségekkel kell megküzdeniük, de az eurózóna elhúzódó válságával és ezzel összefüggésben az európai bankrendszer beszűkült finanszírozási képességével is.

A ranglistát továbbra is a petrolkémiai és az energiaipari cégek uralják, összesen hét ilyen vállalkozás szerepel az első tíz között, valamint egy kiskereskedelmi cég, a Jeronimo Martins és két gépipari vállalat, a Skoda Auto és a Metinvest.

Deloitte 500-as listáján 56 Magyarországon működő vállalat szerepel. Közülük 2011-ben növekedést ért el a megelőző évhez képest a többi között a Porsche Hungária, a Sanofi-Aventis, a BorsodChem, a GE Hungary és a TEVA Magyarország.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Tudjuk, hogy kritikus a jelszavak cseréje, de mégsem tesszük meg

Egy friss felmérés szerint bár a lakosság háromnegyede gondolja úgy, hogy meg kell változtatni bizonyos időközönként az online felületeken használt jelszavakat, egyharmaduk nem teszi ezt meg. Sőt, az internetes vásárlók ötöde minden felületen ugyanazt a belépési azonosítót használja. A biztonságos internethasználathoz azonban elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk az ilyen alapvető adatvédelmi beállításokkal. Éppen ezért az OTP Mobil egy edukatív, online információs kampányt indított, melyben gyakorlati, egyszerűen alkalmazható tanácsokkal, tippekkel látja el az internetezőket.

2024. április 19.

Due diligence az ESG támogatására

A vállalati fenntarthatóságról szóló irányelv tervezete várhatóan még áprilisban az Európai Parlament elé kerülhet. Az úgynevezett due diligence-folyamat elsőként csak az 1000 főt meghaladó alkalmazottal és 450 millió euró feletti árbevétellel rendelkező cégekre fog vonatkozni.