Dübörög a munkaerő-kölcsönzés piaca


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A változékony gazdasági környezet ellenére rekord eredménnyel zárta az évet a Work Force HR szolgáltató, 16,5 milliárd nettó árbevételt nyugtázott 2022 végére. Továbbra is a munkaerő-kölcsönzés volt a legeredményesebb üzletág.

Továbbra is a munkaerő-kölcsönzés volt a legeredményesebb üzletág, a gyártás-termelés pedig az elsőszámú szektor a cég ügyfélportfóliójában. A belföldi munkaerő toborzása egyre nehezebbé válik, azonban a minősített munkaerő-kölcsönző státusz megszerzésével új kapuk nyíltak meg a külföldi toborzás területén.

A tavalyi év során számos váratlan külső tényező befolyásolta a mikro- és makrogazdasági folyamatokat, így a Work Force HR szolgáltatónak is folyamatosan új kihívásokkal kellett szembenéznie. Az orosz-ukrán háború nagy mértékben érintette a céget a külföldi toborzásuk és a már itt lévő ukrán munkavállalókon keresztül, amit az ellátási láncok problémái, az infláció és a jegybanki kamatemelések csak tetéztek.

A nehéz külső körülmények ellenére azonban a vállalatnak sikerült rekord eredménnyel zárnia a tavalyi évet, 16,5 milliárd forintos árbevétellel 65 százalékos növekedést produkált az egy évvel korábbi 10 milliárd forintos árbevételhez képest. Továbbra is a munkaerő-kölcsönzés volt a legeredményesebb üzletág, az ügyfélportfólióban pedig a 2021-es évhez hasonlóan 2022-ben is a gyártás-termelés bizonyult a legerősebb szektornak, ezen belül is a feldolgozóiparban tapasztalta a legnagyobb munkaerőigényt a cég. A gyártósori operátor pozíciók voltak a legnépszerűbb fizikai munkakörök, míg a szellemi kölcsönzésben az ügyfélszolgálati munkák vonzották a legtöbb jelentkezőt. Emellett erősödött a szolgáltatói szektor jelenléte vevőkörükben, a teljes árbevétel több mint 10 százalékát adták a pénzügyi és a közüzemi szolgáltatók.

A minősített munkaerő-kölcsönzői státusz elnyerése új kapukat nyitott meg a cég életében, ugyanis ennek segítségével egy egyszerűsített és gyorsított eljárás keretein belül tudnak harmadik országbeli munkaerőt kölcsönözni hazai ügyfeleik számára. Tavaly májusban érkeztek az első Fülöp-szigeteki munkavállalók, majd az év második felében indonéz munkavállalókkal kiegészülve látványos növekedésnek indult a külföldi toborzás, így a hazai cégeknél 2022-ben több mint 300 harmadik országbeli munkavállaló helyezkedett el a Work Force-on keresztül. ,,Az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak, partnereink elégedettek a külföldi dolgozók munkájával és hozzáállásával. A Magyarországra érkező harmadik országbeli munkavállalók szintén jól érzik magukat ügyfeleinknél, ami abban is megmutatkozik, hogy máig nem tapasztaltunk fluktuációt a körükben” – nyilatkozta a cégvezető.

A tavalyi év rendhagyó volt a juttatásokat illetően is, hiszen számos munkaadó próbálta kompenzálni az inflációt és szinten tartani a bérek vásárlóértékét. A korábbi években megszokotthoz képest több alkalommal volt béremelés, sokan a HR szolgáltató partnerei közül 2-3 körben is növelték a fizetéseket 2022-ben. Ezen kívül megjelentek az olyan egyszeri juttatások, mint a rezsitámogatás, amik bérkiegészítésként vagy egy egyszeri elemként segítették a munkavállalókat. A Work Force tapasztalatai szerint nagyságrendileg 15 százalék volt a béremelések átlagos mértéke a tavalyi évben, viszont arra is volt példa, hogy 25 százalékkal növelték meg a dolgozók fizetését azért, hogy az inflációt ne saját veszteségükként éljék meg a munkavállalók.

A céghez tartozó Job Force Iskolaszövetkezet is eredményesen zárta az évet, hiszen közel 614 millió forintos árbevételt nyugtázott. A kereskedelemben működő cégek foglalkoztatták a legtöbb diákmunkást tavaly, emellett a nyári időszakban az idegenforgalom és a vendéglátás is nagy igényt tartott a fiatalokra. Népszerű pozíciók voltak az árufeltöltő és kasszás munkakörök, továbbá a gyakornoki programokra is egyre több olyan diák pályázik, akik szakmai fejlődésre vágynak.

Forrás: a Work Force sajtóközleménye


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan – jelentette be szerdán a KSH.

2024. április 17.

Hatalmasak az anyagi különbségek a középkorúak táborában

Bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben, így érdemben nem változott az anyagi helyzetüket jónak vagy gyengének látók aránya. A K&H biztos jövő felmérés idei első negyedéves eredményei szerint a 30-59 évesek 58 százaléka inkább pozitívnak tartja az anyagi helyzetét, 42 százalékuk pedig gyengének. A válaszadók háztartásában az átlagos jövedelem 499 ezer forint volt, ami magas értéknek számít, ugyanakkor a korábban látott emelkedés megállt. A középkorúak 2 százaléka átlagosan 232 ezer forintos háztartási jövedelem mellett úgy érzi, hogy nélkülöznie kell, míg a másik végletet a 751 ezer forintos átlaggal rendelkezők képviselik, akiknek nincs anyagi gondja és rendszeresen félre tudnak tenni.