Egyéni cég – percek alatt

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. november 10.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jövő év első napjától elektronikusan lehet egyéni vállalkozást nyitni, és bármelyik egyéni vállalkozás bejegyeztethető a cégjegyzékbe annak megjelölésével, hogy az így létrejövő egyéni cég felelőssége korlátlan vagy korlátozott legyen. Az erről szóló törvényt hétfőn fogadta el a parlament.

A képviselők 198 igen, 160 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el a jogszabályt.

Jelenleg az egyéni vállalkozások engedélykötelesek, jövőre viszont csak indításukhoz szükséges elektronikus bejelentés, amelyet a kormány által kijelölt hatósághoz kell küldeni. A bejelentés a majdani egyéni vállalkozó személyi adatait, székhelyét, valamint fő- és egyéb tevékenységét tartalmazza. A hatóság automatikusan megkéri az adó- és a KSH számot, majd az egész anyagot a nyilvántartó szervhez továbbítja. Utóbbi a nyilvántartásba vétel után visszajelez a kérelmezőnek, aki ekkor megkezdheti a tevékenységét. A folyamat néhány percet vesz igénybe és illetékmentes. A hatósági engedélyhez kötött tevékenység azonban csak az engedély beszerzése után kezdhető meg.

Az egyéni vállalkozó teljes vagyonával – korlátlanul – felel tevékenységéért. Vállalkozói igazolványt csak külön kérésre kap, az nem szükséges a tevékenység gyakorlásához.

Az egyéni vállalkozó kérheti, hogy a cégbíróság jegyezze be őt a cégjegyzékbe, ekkor egyéni céggé alakul át. A bejegyzéshez alapító okirat kell, amelyhez ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyzése szükséges. Az egyéni cégnek sincs jogi személyisége. Ennek azért van jelentősége, mert a létező cégformák közül csak a jogi személyiséggel rendelkezők – ilyen a kft. és az rt. – felelőssége korlátozott. A többiek korlátlanul – tulajdonosaik vagyonával is – felelnek tartozásaikért. Ezzel szemben az egyéni cég alapítója választhat a korlátlan és a korlátolt felelősség között.

Az egyéni céget a cégbíróság harminc napon belül jegyzi be a cégjegyzékbe. Ha a jegyzett tőke kétszázezer forint alatti, az csak készpénz lehet, amit előre be kell fizetni. A kétszázezer forint feletti jegyzett tőke apportból is állhat. Az egyéni cég gazdasági társasággá is átalakulhat.

Forrás: Origo vállalkozói negyed


Kapcsolódó cikkek:


Nagyot nőtt a termőföld ára
2020. február 27.

Nagyot nőtt a termőföld ára

A termőföld hektáronkénti átlagára elérte az 1,6 millió forintot tavaly, ami 11 százalékos drágulás az előző évhez képest az Agrotax Kft. legfrissebb elemzése szerint.

A kereskedelmi cégek vezetői a legoptimistábbak
2020. február 27.

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint meglehetősen optimistán nyilatkoztak a cégvezetők pénzügyeik idei alakulásáról, különösképp a kereskedelmi szektorban.

Az elrettentést célozza a Telekom-bírság
2020. február 26.

Három héten belül a második súlyos büntetést szabta ki a Gazdasági Versenyhivatal a Magyar Telekomra, mert a társaság megtévesztette a fogyasztókat.

Tovább nőtt az építőipari cégek száma
2020. február 26.

Az építőipari cégek számának növekedése 2020-ban sem állt meg, annak ellenére, hogy 2019 végén az építőipari termelés növekedése alacsonyabb fokozatba kapcsolt.