Egyéni cég – percek alatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jövő év első napjától elektronikusan lehet egyéni vállalkozást nyitni, és bármelyik egyéni vállalkozás bejegyeztethető a cégjegyzékbe annak megjelölésével, hogy az így létrejövő egyéni cég felelőssége korlátlan vagy korlátozott legyen. Az erről szóló törvényt hétfőn fogadta el a parlament.

A képviselők 198 igen, 160 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el a jogszabályt.

Jelenleg az egyéni vállalkozások engedélykötelesek, jövőre viszont csak indításukhoz szükséges elektronikus bejelentés, amelyet a kormány által kijelölt hatósághoz kell küldeni. A bejelentés a majdani egyéni vállalkozó személyi adatait, székhelyét, valamint fő- és egyéb tevékenységét tartalmazza. A hatóság automatikusan megkéri az adó- és a KSH számot, majd az egész anyagot a nyilvántartó szervhez továbbítja. Utóbbi a nyilvántartásba vétel után visszajelez a kérelmezőnek, aki ekkor megkezdheti a tevékenységét. A folyamat néhány percet vesz igénybe és illetékmentes. A hatósági engedélyhez kötött tevékenység azonban csak az engedély beszerzése után kezdhető meg.

Az egyéni vállalkozó teljes vagyonával – korlátlanul – felel tevékenységéért. Vállalkozói igazolványt csak külön kérésre kap, az nem szükséges a tevékenység gyakorlásához.

Az egyéni vállalkozó kérheti, hogy a cégbíróság jegyezze be őt a cégjegyzékbe, ekkor egyéni céggé alakul át. A bejegyzéshez alapító okirat kell, amelyhez ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyzése szükséges. Az egyéni cégnek sincs jogi személyisége. Ennek azért van jelentősége, mert a létező cégformák közül csak a jogi személyiséggel rendelkezők – ilyen a kft. és az rt. – felelőssége korlátozott. A többiek korlátlanul – tulajdonosaik vagyonával is – felelnek tartozásaikért. Ezzel szemben az egyéni cég alapítója választhat a korlátlan és a korlátolt felelősség között.

Az egyéni céget a cégbíróság harminc napon belül jegyzi be a cégjegyzékbe. Ha a jegyzett tőke kétszázezer forint alatti, az csak készpénz lehet, amit előre be kell fizetni. A kétszázezer forint feletti jegyzett tőke apportból is állhat. Az egyéni cég gazdasági társasággá is átalakulhat.

Forrás: Origo vállalkozói negyed


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.

2024. június 18.

EY: adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 18.

PwC: a CSRD feladja a leckét a vállalatoknak

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelve, a CSRD-követelmények teljesítésére, de sokan még nem igazán tudják, hogyan – derül ki a PwC első alkalommal elkészített Global CSRD Survey kutatásából.