Egyre több használt autót hoznak be – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei első negyedévben forgalomba állított személygépkocsiknak immár csupán a 40 százaléka volt új, a többi a használtautó-import révén került az országba. A hazai állomány átlagéletkora így tovább romlik, s immár a 14 évhez közelít. Az InfoTandem infografikája.


Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma a most zajló évtizedben évről évre látványos növekedést mutatott Magyarországon. A 2010-es 61 ezerhez képest tavaly már 200 ezer darab autó futott ki a hazai utakra. A stabilan bővülő trend akkor is igaz, ha a mindenkori első negyedéveket vetjük össze. Az évtized elején mért 14,1 ezerrel szemben az idei első három hónapban immár 52,2 ezres számot regisztrált a Központi Statisztikai hivatal (ez az egy esztendővel korábbit 21 százalékkal múlja felül). Az első negyedévekben forgalomba helyezett állományon belül az esetek többségében az új és a használt járművek száma egyaránt bővült, ám utóbbiaké lényegesen nagyobb tempóban. Olyannyira, hogy a vizsgált időszakon belül egy nagyon határozott arányeltolódás ment végbe a használt kocsik javára. A tízes évek legelején utóbbiak még mindössze 22 százalékos súlyt képviseltek az első negyedéves kimutatásokban, majd folyamatosan emelkedő részesedéssel 2014 első három hónapjában már az összmennyiség több mint felét adták. Az idén pedig arányuk elérte a 60 százalékot: ez 31,3 ezer használt kocsi behozatalát és forgalomba állítását jelentette.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a hazai utakon futó személygépkocsik átlagos életkora az évtized során csak tovább romlott: az eleve magasnak számító 11,1 évről szép fokozatosan felkúszott 13,7 évre.

Utóbbi a 2015 végén hazánkban forgalomban lévő 3,2 millió személygépkocsira vonatkozik. Ennél átlagosan jóval öregebbek a motorkerékpárok, 18,7 évvel; ezekből 162,8 ezer szaladgál az utakon. A 444 ezres tehergépkocsi-állomány ehhez képest fiatalosnak számít a maga 12,7 évével (a 64,4 ezernyi vontató 8 éves átlagkoráról nem is beszélve).

Autóbuszból mindösszesen 18,2 ezret tart nyilván a statisztika, ezek 14,5 év körüli korban vannak.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.

2024. június 18.

EY: adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 18.

PwC: a CSRD feladja a leckét a vállalatoknak

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelve, a CSRD-követelmények teljesítésére, de sokan még nem igazán tudják, hogyan – derül ki a PwC első alkalommal elkészített Global CSRD Survey kutatásából.