Együttműködési megállapodást kötött a KIM és az MKIK


Együttműködési megállapodást kötött a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a dokumentumot hétfőn írta alá Csák János miniszter és Parragh László, az MKIK elnöke.

Az aláírást megelőzően Csák János hangsúlyozta, hogy az MKIK a magyar gazdaság gerincét alkotó kis- és középvállalkozói szféra legnagyobb reprezentatív szervezete, amely országos jellege révén a legtöbb információval, tudással rendelkezik erről a szektorról, legyen szó finanszírozásról, stratégiáról, képzésről, vagy a magyar gazdaság beszállítói rendszeréről.

A miniszter szerint a kormánynak elemi érdeke, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával szövetségi kapcsolatot építsen ki, hiszen Magyarország hozzáadott-érték mutatóban még mindig le van maradva az Európai Unió átlagától.

Csák János saját tárcáját a jövő minisztériumának nevezte, mert a felsőoktatást, innovációt, tudományt, szakképzést, felnőttképzést érintő döntések meghatározzák azt, hogy milyen lesz a magyar gazdaság tíz év múlva.
A miniszter szerint a kamara kitartó munkájának is köszönhető, hogy az OECD felmérése szerint Magyarország szakképzési rendszere a három legjobb között van. Most ezt a munkát kell megerősíteni – jelentette ki, hozzátéve, hogy folyamatosan finomítják a szakképzési és felnőttképzési rendszert. Példaként említette, hogy a magyar egyetemek is részt vehetnek a felnőttképzésben, és ott is a gazdaság szempontjait kell érvényesíteni.

Parragh László, az MKIK elnöke felidézte, hogy a kamara rendszeresen köt megállapodásokat konkrét területekre a magyar kormánnyal, a minisztériumokkal. Az első ilyen jellegű megállapodást 2000-ben írták alá, ami arról szólt, hogy a képzésben a szakképzés, a duális képzés irányába mozdulnak el. A mostani együttműködésben kiemelt szerepet kap az emberi innováció, az előrelépés képességének megteremtése – mondta.
A kamara elnöke óriási lépésnek nevezte a felnőttképzés és a felsőoktatás összekötését, annak a lehetőségnek a megteremtését, hogy a szakképzésből be lehessen lépni a felsőoktatásba.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 26.

Parragh László megszüntetné a katát

A kamara támogatná a kata megszüntetését és egy új adónem bevezetését a tanulságok levonásával – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Népszavának adott interjújában.
2020. augusztus 29.

Parragh László átalakítaná az iparűzési adó rendszerét

A kamarai elnök a helyi iparűzési adót regionális bevételi forrássá változtatná. A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara tisztújító közgyűlésén Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára és  Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára is beszélt.
2020. november 9.

Parragh felfüggesztené az iparűzési adót

A társasági nyereségadó 5 százalékosra csökkentését, valamint az iparűzési adó egy évre szóló felfüggesztését javasolta a kormányfőnek Parragh László, az MKIK elnöke.