Extra SZÉP-kártya-juttatással segíthetik a munkáltatók az ünnepi készülődést


A magas infláció és a reálbér-csökkenés miatt a munkavállalók jelentős részének nehezebb lett a napi megélhetés, mint akár csak egy éve. Az ünnepek közeledtével sokaknak jelenthet fontos segítséget, ha a mindennapi kötéseikhez többlet forrásokat kapnak.

Ebben most a szokásosnál is nagyobb szerepe lehet a SZÉP-kártyának, ugyanis 2023. december 31-ig

  • élelmiszert is lehet vásárolni SZÉP-kártyával;
  • a normál éves keretösszeg felett további 200 ezer forint adható béren kívüli juttatásként, nagyon kedvező adózással.

Az élelmiszervásárlási lehetőséggel a SZÉP-kártyára érkező juttatás hétköznapi használhatósága a munkavállalók számára már nagyon hasonló a pénzhez.

Munkáltatóként ez azért előnyös, mert a kedvezőbb adózás miatt ugyanannyi nettó juttatás jelentősen kevesebbe kerül, ha SZÉP-kártyán adja, mint ha bérként fizetné. Vagy másik oldalról: ugyanakkora bruttó ráfordításból jelentősen több nettó marad a munkavállalók zsebében, ha SZÉP-kártyán, és nem pénzben kapják.

Összehasonlító példák:

  1. Ha Ön 100 ezer forint nettó juttatást szeretne adni a munkavállalójának, annak a költsége bérként 170 ezer forint, viszont SZÉP-kártya-juttatásként csak 128 ezer forint lenne.
  Bér SZÉP-kártya
Munkavállaló nettó juttatása 100.000 Ft
Munkáltató összes költsége 169.920 Ft 128.000 Ft
Spórolás a bérhez képest   41.920 Ft
  1. Ha Ön 200 ezer forintot fordítana egy munkavállaló juttatására, akkor a munkavállaló bérként 117.700 forintot, SZÉP-kártyán viszont 156.250 forintot kapna.
  Bér SZÉP-kártya
Munkáltató összes költsége 200.000 Ft
Munkavállaló nettó juttatása 117.700 Ft 156.250 Ft
Nettó többlet a bérhez képest   38.550 Ft

 Ha a munkavállalóinak még az idén extra juttatást tervez adni, fontolja meg, hogy azt nem pénzben, hanem SZÉP-kártyán adja!

Már sok munkáltató reagált a változásokra

Az új jogszabályok életbe lépése óta ugrásszerűen megnőtt a SZÉP-kártyákra érkező feltöltések összege. Augusztus és október között az egy évvel korábbinál 53%-kal több, 73 milliárd forint érkezett a kártyákra – mondta el Lendvai Mónika, az OTP Bank SZÉP-kártya üzletágvezetője.

Az adatok azt mutatják, hogy a kártyabirtokosok is örömmel élnek az élelmiszervásárlási lehetősséggel. Az augusztus elseje óta eltelt 3 hónapban 93 milliárd forintot költöttek a kártyákról, 25%-kal többet, mint tavaly ugyanekkor. A teljes költés 16%-a történt élelmiszerboltokban ebben a három hónapban.

Ez most tényleg egy win-win helyzet a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Őszintén javaslom minden munkaadónak, hogy gondolja át az idei évre tervezett dolgozói juttatásokat, és tegyen bele minél több SZÉP-kártya utalást – tette hozzá Lendvai Mónika.

Érdemes jó cafeteria-csomagot adni

Az OTP 2023-as kvantitatív Cafeteria-kutatásából1 kiderült, hogy azok a munkavállalók, akik jónak tartják a cafeteria juttatásukat, jelentősen elégedettebbek a munkahelyükkel. A valamilyen béren kívüli juttatásban részesülő dolgozók 49%-a elégedett a munkahelyével, ezen belül azok körében, akik jónak tartják a cafeteria-juttatásaikat, 76% ez az arány.

És hogy milyen a jó cafeteria juttatás? A kutatás alapján a legfontosabb az összeg: évi nettó 300 ezer forint juttatás felett látványosan elégedettebbek a munkavállalók. E mellett lényeges szempont, hogy maguk dönthessenek a keret felosztásáról, és hogy olyan juttatásokat kapjanak, amelyek az élethelyzetükhöz igazodnak, vagyis hasznosnak érzik azokat.

Az élelmiszerbolti felhasználási lehetőséggel a SZÉP-kártya most önmagában is sokféle juttatást ötvöz, így egyszerű, de mégis testre szabható segítség lehet a munkavállalóknak.

Hogyan tud SZÉP-kártya-juttatást adni?

A juttatás összegét át kell utalni a munkavállaló SZÉP-kártya számlaszámára, egy bármilyen más banki átutalással megegyezően.

Ha Ön most készül először SZÉP-kártya juttatást utalni, a teendőket az OTP ezen az oldalon foglalta össze lépésről lépésre.

[1] A cikkben hivatkozott kutatást az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 2023. augusztus-szeptemberben, 18-59 éves munkavállalókat tartalmazó 1600 fős, nemre, korcsoportra, végzettségre, lakóhely típusra és régióra reprezentatív mintán.

A tájékoztatás nem teljes körű, további részletekről kérjük tájékozódjon a www.otpszepkartya.hu honlapon.
Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Árfolyam az áfában (II. rész)

Az Áfa tv. az euróban megadott értékhatárok forintosítására bizonyos esetekben fix árfolyam alkalmazását írja elő, más esetekben évenként változik az alkalmazandó árfolyam.