Parragh felfüggesztené az iparűzési adót Koronavírus


A társasági nyereségadó 5 százalékosra csökkentését, valamint az iparűzési adó egy évre szóló felfüggesztését javasolta a kormányfőnek Parragh László, az MKIK elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel tárgyalt Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökével a Karmelita Kolostorban a koronavírus okozta gazdaságfi válság kezeléséről.

A megbeszélés után az MKIK elnöke az RTL Klub Híradójának azt mondta, hogy a társasági nyereségadó 5 százalékosra csökkentését, valamint az iparűzési adó egy évre szóló felfüggesztését javasolta a kormányfőnek.

Parragh László a Magyar Nemzet hétfői számának is nyilatkozott: itt azt mondta, hogy a kamara számára elfogadhatatlan a főváros által tervezett újraindítási adó, a jelenlegi, válság sújtotta helyzetben semmilyen formában nem támogatható a még működő és a gazdaságot életben tartó vállalkozások megsarcolása. A lap emlékeztet: Karácsony Gergely főpolgármester nemrégiben jelentette be, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyeket a válság kevésbé érintett, de az adótámogatásokból előnyük származik, a korábbi két százalék helyett 2,5 százalék iparűzési adót kellene befizetniük, ami lehetőséget teremtene a fővárosi intézmények és cégek dolgozóinak 2021. évi bérfejlesztésére.

(Adó Online)Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 23.

Mazars: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hetük maradt csupán az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2020-as vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.