Élénkülhet idén az ingatlanpiac


A megkérdezett szakemberek 72 százaléka pozitív képet festett az ingatlanpiacon a kereslet alakulásáról, a 2022 végére elérkezett mélypont után lassú élénkülésre számítanak 2023 folyamán – közölte friss felmérése alapján a Duna House.

Az ingatlanközvetítő hálózat februárban készített országos felmérést a 2023-as ingatlanpiaci változásokkal kapcsolatos várakozásokról saját értékesítői körében, az 1400 érintett közül több százan vettek részt a kutatásban.

Az ingatlanpiacon a kereslet alakulására ható tényezők között a válaszadók 71 százaléka a drága hiteleket jelölte meg, miközben a megkérdezettek 43 százaléka szerint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet javulása lehet még számottevő piacformáló hatással. Mindezek mellett a szakértők 37 százaléka az ingatlanárak alakulásának, a felmérésben résztvevők csaknem egyharmada pedig a hitelképesség hiányának tulajdonít nagy jelentőséget.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta az árak komolyabb, 10 százalékot meghaladó csökkenésére alig, használt vagy újépítésű típustól függően az értékesítők mindössze 3-13 százaléka számít, ezért kivárásra nem buzdítják az érdeklődőket a kollégák.
A kérdőívet kitöltők több mint 6 százaléka benyomásai alapján további drágulást vetít előre a használt ingatlanok terén, egyharmaduk az ingatlanárak stagnálását jelölte meg, míg az újépítésűek esetében 37 százalékuk az árak emelkedését, 43 százalék pedig stagnálást vár – tette hozzá a szakértő.

Az év legkeresettebb ingatlanjai az értékesítők csaknem 80 százaléka szerint – kiszámíthatóbb fenntartási költségük miatt – a lakások lesznek, a vevőket pedig főként a kisebb ingatlanba költözés és a befektetési célú vásárlás motiválja 2023-ban. A befektetői jelenlét növekedéséről vegyes képet mutatnak a válaszok: az értékesítők közel 36 százaléka erősödésre, 31 százalékuk stagnálásra számít, míg 33 százalékuk csökkenő befektetői kedvvel kalkulál – jelezte a Duna House.

A megkérdezett ingatlanértékesítők 59 százaléka észlelt elmozdulást a februári ingatlanpiacon, észrevételeik szerint növekedett az aktivitás, vagyis az ingatlanmegtekintések, vételi ajánlatok és az érdeklődések száma, 41 százalékuk szerint összességében erősödött a kereslet és gyarapodott a vevők száma. A szakértők tapasztalatait a Duna House februári tranzakciószám-becslése is megerősíti, amely szerint 7 százalékkal teljesített jobban az ingatlanpiac az idei év első hónapjához képest – ismertette Benedikt Károly a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 29.

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt., növekedett a Gebrüder Weiss

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt., a cégcsoport történetének legmagasabb 6 havi árbevételét és adózás utáni eredményét érte el. Az egy évvel korábbihoz képest árbevétele a 2022 július-decemberi első üzleti fél évben 33,8 százalékkal 123 milliárd forintra, adózott eredménye 48 százalékkal 1,898 milliárd forintra nőtt – közölte a cég szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Gebrüder Weiss Kft. 34,1 milliárd forint árbevételt ért el tavaly, 12 százalékkal többet az előző évinél – közölte a szállítmányozási és logisztikai vállalat szerdán.