Előzetes megállapodást kötött a Waberer’s a Petrolsped Kft. többségének megvásárlásáról


Előzetes megállapodást írt alá a Waberer’s International Nyrt. a vasúti logisztikai szegmensben is működő Petrolsped Szállítmányozási Kft. 51 százalékos üzletrészének megszerzéséről – közölte a vállalat szerdán a BÉT honlapján.

Az előzetes megállapodás keretében a felek megegyeztek a vételárban és a főbb szerződéses feltételekben, amely a tranzakció zárásával, várhatóan 2023 utolsó negyedévében válik kötelező érvényűvé – közölte a Waberer’s.

A magyar tulajdonban lévő Petrolsped csoport Magyarország egyik vezető vasúti logisztikai szolgáltató társasága, amely – részben saját vasúti járművekkel – döntően Magyarország és Románia területére fókuszálva nyújt vasúti szállítmányozási szolgáltatásokat.

A BÉT honlapján megjelent közlemény szerint a Petrolsped 2022-es konszolidált árbevétele meghaladta a 21 milliárd forintot. A Waberer’s közölte, a szerdán bejelentett akvizícióval jelentősen fejleszti vasúti logisztikai képességeit, összhangban meghirdetett stratégiájával, hogy diverzifikálja szolgáltatási portfólióját.

A társaság az ügylet sikeres zárásával beléphet azon speciális szállítmányozási szegmensbe, amely jelenleg döntően vasúti szolgáltatásokat vesz igénybe – például agrár- és építőipari termékek esetében -, valamint növeli felkészültségét az EU terveinek végrehajtására, miszerint a hosszútávú fuvarozási feladatokat minél nagyobb arányban vasút segítségével hajtsák végre – közölték.

A tranzakció lezárása 2023 utolsó negyedévében várható az átvilágítás sikeres teljesítése, valamint a versenyhatósági jóváhagyást követően – közölte a közúti logisztikai vállalat.

A Waberer’s International Nyrt. konszolidált IFRS szerinti árbevétele tavaly 675,9 millió euróra növekedett az előző évi 590,8 millió euróról. Az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 23,1 millió euróról 16,2 millió euróra csökkent.

A vállalat részvényeit 2017 óta jegyzik a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában, a papír szerdán 2070 forinton zárt, 2 százalékkal a hétfői záróár felett, értéke egy éven belül 1750 és 2310 forint között változott.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Ajánlással segíti a jegybank az adathalászat elleni fellépést

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzforgalmi szolgáltatók részére a visszaélések kezelésére, észlelésére és megakadályozására – ismertette Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

2023. szeptember 27.

Milyen gyakorlati haszna van az új panasztörvénynek?

A Whistleblowing, az EU új visszaélés-bejelentési irányelve, amihez kapcsolódva elméleti szempontokból vizsgálják szakértők a panasztörvény várható következményeit. A Grant Thornton podcastja:

2023. szeptember 27.

Ezer vásárló 15 és 50 ezer forint közötti visszatérítést kaphat a Media Marktól

Valótlan árkedvezményekkel reklámozott négyféle televíziókészüléket a Media Markt Magyarország Kft. – ezt tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint ezer érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.