Előzetes megállapodást kötött a Waberer’s a Petrolsped Kft. többségének megvásárlásáról


Előzetes megállapodást írt alá a Waberer’s International Nyrt. a vasúti logisztikai szegmensben is működő Petrolsped Szállítmányozási Kft. 51 százalékos üzletrészének megszerzéséről – közölte a vállalat szerdán a BÉT honlapján.

Az előzetes megállapodás keretében a felek megegyeztek a vételárban és a főbb szerződéses feltételekben, amely a tranzakció zárásával, várhatóan 2023 utolsó negyedévében válik kötelező érvényűvé – közölte a Waberer’s.

A magyar tulajdonban lévő Petrolsped csoport Magyarország egyik vezető vasúti logisztikai szolgáltató társasága, amely – részben saját vasúti járművekkel – döntően Magyarország és Románia területére fókuszálva nyújt vasúti szállítmányozási szolgáltatásokat.

A BÉT honlapján megjelent közlemény szerint a Petrolsped 2022-es konszolidált árbevétele meghaladta a 21 milliárd forintot. A Waberer’s közölte, a szerdán bejelentett akvizícióval jelentősen fejleszti vasúti logisztikai képességeit, összhangban meghirdetett stratégiájával, hogy diverzifikálja szolgáltatási portfólióját.

A társaság az ügylet sikeres zárásával beléphet azon speciális szállítmányozási szegmensbe, amely jelenleg döntően vasúti szolgáltatásokat vesz igénybe – például agrár- és építőipari termékek esetében -, valamint növeli felkészültségét az EU terveinek végrehajtására, miszerint a hosszútávú fuvarozási feladatokat minél nagyobb arányban vasút segítségével hajtsák végre – közölték.

A tranzakció lezárása 2023 utolsó negyedévében várható az átvilágítás sikeres teljesítése, valamint a versenyhatósági jóváhagyást követően – közölte a közúti logisztikai vállalat.

A Waberer’s International Nyrt. konszolidált IFRS szerinti árbevétele tavaly 675,9 millió euróra növekedett az előző évi 590,8 millió euróról. Az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 23,1 millió euróról 16,2 millió euróra csökkent.

A vállalat részvényeit 2017 óta jegyzik a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában, a papír szerdán 2070 forinton zárt, 2 százalékkal a hétfői záróár felett, értéke egy éven belül 1750 és 2310 forint között változott.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.