Energetikáról kisvállalatoknak – webinárium


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara online rendezvényt szervez a kisvállalkozók energiatudatosságának fejlesztése céljából 2023. január 30-n (hétfőn) 14:00-16:00 között.

A hazai energiaellátás kérdésében a kisvállalatok messze nem tájékozottak. Az információhiány pedig pánikot és veszélyes döntéseket indukál. Az a szolgáltató, aki nem tudja milyen energia árai lesznek akár csak egy negyedév múlva, a maga szempontjából akkor számol helyesen, ha túlemeli az árait, a legrosszabb kilátásokra is felkészülve. Ennek a hatását mindannyian sejtjük.

Nagy az információ hiány a kisvállalati vezetők körében. Kezdve az energiahordozókat jellemző mértékegységektől, az energetikai számlákon át, a hatósági eljárások rendjéig mindenhol csak a kérdések állnak. A konferencián ezek a kérdések is terítékre kerülnek.

A szolgáltató által kiküldött számlák, kielégítik-e a számlaadás alapcélját, azaz azt, hogy pontosan tudjam, amilyen szolgáltatást rendeltem egy meghatározott áron, megkaptam e azt és az ár megnyugtatóan a tényleges fogyasztás és az egységár szorzata.

Furcsa lenne egy liter tejet venni a sarki közértben, ahol az ár táblán a következők állnak: „Kedves Vásárló! A tej átlagos szállítási költsége ebben a hónapban 9.83 % /beszerzési ár/liter; az üzletnek a termékre eső téli fűtési költsége 5.32 Joul fűtőértékű gáz mindenkori napi Ft/liter egyenértékese,  a beszerzési ára a Rotterdami Tőzsde mai árfolyamával korrigált január 1-i ár (352.21 Ft) tárgyheti Ft/Euro árfolyammal korrigálva. A pontos összeget és az elszámolást a fizetéskor a számlájára írjuk. Segíteni tudna ez mennyi Ft most? Kérem forduljon az ügyfélszolgálatunkhoz az info@ugyfelszolgalat.hu címen, vagy a telefonos információ szolgálatunkhoz a 06 80 122 112 2112 számon… (A fenti szöveg természetesen paródia, tudatos szakszerűtlenségekkel. Ha Ön mégis találkozott volna valami effélével az csak a véletlen műve lehetett.)

A konferencián arról folytatnak vitát, hogy az energetika területén mi a legcélravezetőbb vállalati magatartás.  Miben és hol kérhető állami – hatósági segítség. A kerekasztal beszélgetés résztvevői kutatók és oktatók, érdekképviseletek, kormány, vállalatok.

Természetesen szóba kerülnek a 2023-as év energetikai kilátásai, a vállalati takarékosság legjobb gyakorlatai, az energetikai átállások gáz – elektromos, vagy megújuló beruházásai , pályázati lehetőségei, egyéb forrásai. Szó esik majd a paródiában is érzékeltetett anomáliákról és az abban a témában kapható segítségről is.

A beszélgetés célja a tájékozott ügyvezető. – írja a koncerencia meghívó. Viszont nem cél a mára kialakult pánik fokozása, épp ellenkezőleg, a megnyugtatás és a pontos tájékoztatást tekintjik a feladatunknak.

Előzetes regisztráció az online rendezvényre a kkvhaz@kkvhaz.hu e-mail címen.

BKIK – KKVHÁZ  rendezvény 2023. január 30 (hétfő) 14:00-16:00 ONLINE

Forrás: BKIK


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

DLA Piper: átalakulóban a hazai energiapiac

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.

2024. május 23.

EY: Új EU-s szabályozás mutatja, mi a kibervédelem minimuma

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.