Enyhe recesszióban Németország


Végleges és kiigazított adatok szerint a német GDP 0,1 százalékkal csökkent 2023-ban, éves összevetésben. A negyedik negyedéves gazdasági teljesítmény rontotta érdemben a mutatót.

Németország hazai összterméke (GDP) 0,3 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik negyedévben szezonális és naptári kiigazítással a harmadik negyedévhez képest, amikor stagnálást jegyeztek fel a német statisztikai hivatal, a Destatis pénteken ismertetett végleges számítása szerint.

Éves összevetésben a negyedik negyedévben a GDP 0,4 százalékkal csökkent, míg naptári kiigazítással a zsugorodás kisebb, 0,2 százalék volt, mivel egy munkanappal kevesebb volt, mint ugyanebben az időszakban egy évvel korábban. A harmadik negyedévben 0,7 százalék éves szintű gazdasági csökkenést mértek.

A véglegessé vált adatok szerint Németország hazai összterméke 0,3 százalékkal csökkent tavaly, miután a GDP 2022-ben 1,8 százalékkal nőtt, 2021-ben 3,2 százalékkal emelkedett, 2020-ban 3,8 százalékkal esett.

A gazdaság teljesítménye naptári hatásoktól megtisztítva 0,1 százalékkal csökkent tavaly 2022-höz képest, amikor 1,9 százalékos növekedést jegyeztek fel.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Nagy Márton: a kormány 2026-ig 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz

A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött – jelentette be pénteki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

2024. április 12.

Az ipari termelés 1,8 százalékkal nőtt februárban

2024 februárjában az ipari termelés 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).