Enyhén csökkent a GKI konjunktúraindexe februárban


A lakossági bizalmi index és az üzleti bizalmi index súlyozott átlaga a januári emelkedés után februárban hibahatáron belül, de csökkent mínusz 0,5 pontra 0,1 pontról.

A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint az üzleti bizalmi index 5,3 pontra romlott februárban a januári 6,4 pontról, a fogyasztói bizalmi index pedig kismértékben, mínusz 17 pontra javult mínusz 17,8 pontról.

Az üzleti szféra áremelési szándéka tovább erősödött, főleg a februárban amúgy is minden tekintetben optimistábbá vált szolgáltató cégek körében és az építőiparban – jelezték a közleményben.

A kereskedelemben pesszimistábbak

A kereskedelmi cégek körében ugyan némi gyengülés következett be, de így is e cégek mintegy 70 százaléka készül áremelésre.

A gazdaságkutató ismertette: az üzleti szférán belül februárban a szolgáltató cégek kivételével minden ágazat pesszimistábbá vált, főleg az ipar; az ipari bizalmi index februárban a tavaly évvégi szint alá esett. Egyaránt romlott az elmúlt időszak termelésének, a rendelésállománynak és a készletszintnek a megítélése, gyengültek a termelési várakozások, az exportrendeléseket azonban a januárinál kedvezőbbnek érezték a válaszadók.

Az építőipari termelők februári hangulata lényegében megegyezett a decemberivel.

A kereskedelmi bizalmi index minimálisan csökkent; ez az egyetlen ágazat, ahol valamivel több a pesszimista, mint az optimista vállalkozás – hívta fel a figyelmet a GKI.

Markánsabb a félelem a munkanélküliségtől

A szolgáltatói bizalmi index februárban megközelítette a Covid-válság kezdetétől számított időszak csúcspontját.

Februárban megállt az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandóságának három hónapja tartó csökkenése, főleg a szolgáltató cégek optimizmusának köszönhetően – jelezte a gazdaságkutató. Ugyanakkor rámutattak: a lakosság munkanélküliségtől való félelme két hónapos gyengülés után érezhetően markánsabbá vált.

A fogyasztók inflációs várakozása több hónapos erősödés után harmadik hónapja gyengül. A lakosság saját pénzügyi helyzetét a januárinál kedvezőbbnek, lényegében a válság előttivel azonosnak érezte. Az emberek saját jövőbeni megtakarítási képességének a megítélése elérte mindenkori csúcspontját – tájékoztatott a GKI.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Bemutatjuk a magáncsőd intézményét

Az eljárás legnagyobb előnye az lehet, hogy az adóst megvédi a kilakoltatástól, a magas végrehajtói költségektől, valamint a hitelezők versengéséből fakadó esetleges vagyonvesztéstől.

2022. június 29.

Folytatódott a hazai FinTech szektor térhódítása

Mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot.