Enyhén romlott a gazdasági hangulat, miközben csúcson a fogyasztói hangulat az euróövezetben


Az euróövezetben a várt javulás helyett februárban kissé romlott a gazdasági hangulatindex az előző két hónapban látott javulás után, míg a fogyasztói hangulat a várt mértékben, 12 havi csúcsra javult – derül ki az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) hétfőn kiadott felméréséből.

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) az előző havihoz képest 0,1 ponttal 99,7 pontra csökkent februárban, miután tavaly június óta a legmagasabbra, 99,8 pontra emelkedett januárban. Elemzők előzetesen 101 pontos februári indexre számítottak.

Az Európai Unióban az előző havihoz képest nem változott a gazdasági hangulat, az alakulását jelző indikátor továbbra is 97,8 pont volt februárban.

A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül Spanyolországban 2,0 ponttal, Franciaországban 1,5 ponttal, Lengyelországban 0,2 ponttal csökkent, Hollandiában 2,9 ponttal, Németországban 0,1 ponttal emelkedett, míg Olaszországban stagnált februárban az ESI.

A foglalkoztatási várakozások indexe (Employment Expectations Indicator, EEI) az EU-ban  0,4 ponttal  107,7 pontra romlott februárban és 0,3 ponttal 109,4 pontra az euróövezetben.

Az euróövezeti fogyasztói bizalom az egy hete közölt előzetes adatoknak megfelelően tovább erősödött, immár ötödik hónapja javul. A januári mínusz 20,7 pontról mínusz 19 pontra javult a fogyasztói hangulatindex februári értéke, ami a legmagasabb a tavaly februári mínusz 9,4 pont óta.

Az EU-ban a fogyasztói hangulatindex 1,5 ponttal, mínusz 20,6 pontra erősödött februárban. A javulás annak köszönhető, hogy a fogyasztók pozitívabban ítélték meg háztartásuk múltbeli és jövőbeli pénzügyi helyzetét, növekvő hajlandóságot mutattak nagyobb értékű vásárlásokra is. A fogyasztók országuk általános gazdasági helyzetéről alkotott véleménye is jelentősen javult februárban – közölte a DG ECFIN.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 31.

Együttműködés a Gazdasági Versenyhivatallal 1. – Az engedékenységi politika

A kartellek elleni küzdelem, a jogsértések felderítése és megszüntetése a Gazdasági Versenyhivatal kiemelt prioritásai közé tartozik. A feltételezett jogsértésben résztvevő vállalkozások a velük szemben alkalmazható szankciókat akkor tudják minél jobban mérsékelni, ha már a versenyfelügyeleti eljárás megindulása előtt teljeskörűen együttműködnek a Gazdasági Versenyhivatallal az ún. engedékenységi politika keretein belül. Jelen cikk tárgya ezen együttműködési lehetőség bemutatása, annak alkalmazása és a compliance területtel való kapcsolódási pontjai.

2023. március 30.

Túl vagyunk az infláció tetőzésén az MNB igazgatója szerint

Januárban tetőzött a magyarországi infláció, a külső és a belső tényezők is a dezinfláció irányába mutatnak – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság igazgatója a jegybank csütörtökön kiadott Inflációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatón.