Esnek a tőzsdék, zuhan az olajár, nőnek a recessziós félelmek Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A koronavírus újraírta a gazdasági szereplők várakozásait, akiknek egyre súlyosabbak az aggodalmaik.

Most már biztosnak tűnik, hogy az új típusú koronavírus okozta járvány negatív globális növekedési hatásai a második negyedévre is áthúzódnak, akkor is, ha közben sikerül megfékezni a vírus terjedését – áll a Moody’s Investors Service pénteki helyzetértékelésében. A cég szerint a fogyasztás tartós visszafogása, amelyhez például üzleti vállalkozások hosszabb ideig tartó bezárása járul, olyan kondíciókat teremthet, amelyek végül önfenntartó recessziós folyamatokat indítanak el. Ez más nagy londoni házak forgatókönyveiben is szerepel.

Meredek, 5 százalékot meghaladó csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn, miután a pánikba esett befektetők fejvesztve menekülnek a kötvényekbe, hogy ellensúlyozzák a koronavírus-járvány gazdaságra mért csapásának hatásait, miközben az olajárak több mint 30 százalékkal zuhantak annak következményeként, hogy Szaúd-Arábia árháborút indított Oroszország ellen.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 406 ponttal, 6,3 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 655 ponttal, 5,7 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 315 ponttal, 6,1 százalékkal eshet a nyitásban.

Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéin súlyos veszteségekben zártak az indexek hétfőn. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 5,38 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 7,33 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 4,19 százalékos mínuszban zárt.

A biztonságos menedéknek számító japán jen jelentősen erősödött a nemzetközi bankközi devizapiacon, míg az olajárak alakulására érzékenyen reagáló feltörekvő piaci devizák, köztük az orosz rubel és a mexikói peso, zuhanórepülésre váltott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) jegyzései meredeken zuhannak annak nyomán, hogy Szaúd-Arábia bejelentette, csökkenti az árakat és áprilistól jelentősen növeli a kitermelést. Az olajárra a az utazási, vendéglátási ágazat várható visszaesése is csökkentőleg hat, amelyet felerősített Szaúd-Arábia bejelentése a kitermelés növeléséről.

(MTI, Adó Online)


Kapcsolódó cikkek

2020. március 6.

Koronavírus: komoly munkajogi kihívások előtt a munkáltatók

Milyen kötelezettsége van a munkáltatónak a járvány idején? Korlátozhatja-e és nyilvántarthatja-e a munkáltató a munkavállalók utazásait? Előírhatja-e egyoldalúan a cég az otthoni munkavégzést? Megtagadhatja-e a munkavállaló a munkát vagy a céges utazásokat? Mely esetekben lehet és kell mentesíteni a munkavállalókat a munka alól? A legfontosabb tudnivalókat dr Fehérváry Ákos, a Baker McKenzie munkajogi csoportot vezető nemzetközi partnere és dr Óváry-Papp Nóra, a csoport vezető ügyvédje gyűjtötte össze.
2020. március 2.

Telefonon hívja háziorvosát, ha koronavírusra gyanakszik

Aki koronavírussal fertőzött területről érkezett haza, vagy esetleg érintkezhetett ilyen beteggel, az semmiképpen se menjen el a háziorvosi rendelőbe, hanem hívja fel orvosát – figyelmeztetett az országos tisztifőorvos.