Február 15-e marad az evabevallási határidő


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idén egységesen február 25-ére módosult az egyes éves bevallások benyújtási határideje – a magánszemélyek egy körét és a társas vállalkozásokat leszámítva -, de nem minden adózóra vonatkozik ez a rendelkezés. A februári bevallási határidőt az egyéni vállalkozóknak, vállalkozói tevékenységet végző vagy áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek kell figyelemben tartaniuk.

A bevallási határidőt azért tolták ki tíz nappal, mert február közepe eddig igencsak túlzsúfolt volt: 12-éig egyebek mellett a munkáltatással összefüggő terheket kellett megfizetni, 20-án pedig áfabevallást kellett készíteni. E közé ékelődött korábban az éves bevallás elkészítése is, az idén azonban ezt elég február 25-éig teljesíteni. Az érintetteknek a 0853-as bevallást kell kitölteniük (az egyéni vállalkozók e bevallásban számolnak el a különadóról is). Szintén e határidőig van mód a rendelkező nyilatkozat csatolására az szja 1+1 százalékának felajánlásáról.

Egy csoport maradt ki ebből a körből, az evások. Az evatörvény ugyanis nem változott, az abban feltüntetett bevallási határidő változatlanul február 15-e és május 31-e – előbbi az egyéni vállalkozók, utóbbi a társaságok határideje. Valószínűleg azért nem változott a határidő, mert az evásokra – speciális helyzetükből adódóan – nem vonatkozik az áfabevallási határidő, és annak is kevés az esélye, hogy a február 12-i limit róna intéznivalót az evásokra. Esetükben tehát nem volt indokolt a könnyítés. Nekik a 0843-as bevallást kell majd kitölteniük.

A magánszemély adózókat tehát a februári adóbevallási határidők nem érintik, de már hamarabb, januárban akad azért teendőjük, ha eleget akarnak tenni az idei adóbevallási kötelezettségeiknek. A munkáltatóknak január 31-ig kell kiadniuk a magánszemélyek 2008. évi jövedelmeiről szóló összesített igazolást. Azoknál, akik év közben munkahelyet változtattak, az igazolásnak tartalmaznia kell a korábbi munkáltatótól származó jövedelmeket is. Az adózóknak ugyaneddig a határidőig kell jelezniük egy nyilatkozattal, hogy a munkáltatót kívánják felhatalmazni az adómegállapítás elkészítésére. Arról is nyilatkozniuk kell, ha erre nem tartanak igényt. Az év közben munkahelyet váltó munkavállaló akkor kérheti az adómegállapítást, ha az előző munkaadójától szerzett, meghatározott bevételeiről a munkaviszony megszűnését követően kiállított igazolást átadja az adómegállapításra felkért munkaadónak. Fontos, hogy a munkáltató nem köteles elfogadni a magánszemély adómegállapítást kérő nyilatkozatát, de erről időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt. Ebben az esetben köteles tájékoztatni a magánszemélyt arról, hogy élhet az egyszerűsített bevallás benyújtásának lehetőségével. Az APEH közreműködését igénylő bevallással akkor élhet az adózó, ha erről február 16-ig nyilatkozik az adóhatóság felé, ilyen esetben a nyilatkozatban kell közölni mindazon adatokat, amelyek az egyszerűsített bevalláshoz szükségesek.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

JóAutók.hu: 13 százalékkal nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.