Február 15-e marad az evabevallási határidő


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idén egységesen február 25-ére módosult az egyes éves bevallások benyújtási határideje – a magánszemélyek egy körét és a társas vállalkozásokat leszámítva -, de nem minden adózóra vonatkozik ez a rendelkezés. A februári bevallási határidőt az egyéni vállalkozóknak, vállalkozói tevékenységet végző vagy áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek kell figyelemben tartaniuk.

A bevallási határidőt azért tolták ki tíz nappal, mert február közepe eddig igencsak túlzsúfolt volt: 12-éig egyebek mellett a munkáltatással összefüggő terheket kellett megfizetni, 20-án pedig áfabevallást kellett készíteni. E közé ékelődött korábban az éves bevallás elkészítése is, az idén azonban ezt elég február 25-éig teljesíteni. Az érintetteknek a 0853-as bevallást kell kitölteniük (az egyéni vállalkozók e bevallásban számolnak el a különadóról is). Szintén e határidőig van mód a rendelkező nyilatkozat csatolására az szja 1+1 százalékának felajánlásáról.

Egy csoport maradt ki ebből a körből, az evások. Az evatörvény ugyanis nem változott, az abban feltüntetett bevallási határidő változatlanul február 15-e és május 31-e – előbbi az egyéni vállalkozók, utóbbi a társaságok határideje. Valószínűleg azért nem változott a határidő, mert az evásokra – speciális helyzetükből adódóan – nem vonatkozik az áfabevallási határidő, és annak is kevés az esélye, hogy a február 12-i limit róna intéznivalót az evásokra. Esetükben tehát nem volt indokolt a könnyítés. Nekik a 0843-as bevallást kell majd kitölteniük.

A magánszemély adózókat tehát a februári adóbevallási határidők nem érintik, de már hamarabb, januárban akad azért teendőjük, ha eleget akarnak tenni az idei adóbevallási kötelezettségeiknek. A munkáltatóknak január 31-ig kell kiadniuk a magánszemélyek 2008. évi jövedelmeiről szóló összesített igazolást. Azoknál, akik év közben munkahelyet változtattak, az igazolásnak tartalmaznia kell a korábbi munkáltatótól származó jövedelmeket is. Az adózóknak ugyaneddig a határidőig kell jelezniük egy nyilatkozattal, hogy a munkáltatót kívánják felhatalmazni az adómegállapítás elkészítésére. Arról is nyilatkozniuk kell, ha erre nem tartanak igényt. Az év közben munkahelyet váltó munkavállaló akkor kérheti az adómegállapítást, ha az előző munkaadójától szerzett, meghatározott bevételeiről a munkaviszony megszűnését követően kiállított igazolást átadja az adómegállapításra felkért munkaadónak. Fontos, hogy a munkáltató nem köteles elfogadni a magánszemély adómegállapítást kérő nyilatkozatát, de erről időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt. Ebben az esetben köteles tájékoztatni a magánszemélyt arról, hogy élhet az egyszerűsített bevallás benyújtásának lehetőségével. Az APEH közreműködését igénylő bevallással akkor élhet az adózó, ha erről február 16-ig nyilatkozik az adóhatóság felé, ilyen esetben a nyilatkozatban kell közölni mindazon adatokat, amelyek az egyszerűsített bevalláshoz szükségesek.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Iskolakezdéskor érdemes a zsebpénzkérdést is átgondolni – online megoldás is akad

Az iskolakezdéssel együtt érdemes az új tanévre szóló kiadásokat a diákoknak megtervezni, lehetőleg a szülőkkel közösen. Érdemes ösztönözni a gyerekeket arra, hogy a zsebpénzükből megmaradt összeget tegyék félre jövőbeni célokra, készpénz helyett pedig környezetbarát, biztonságosabb elektromos megoldásokat használjanak. Ebben segíthetnek a különféle okoseszközök, azokon keresztül pedig például a Google Pay vagy az Apple Pay applikáció.

2023. szeptember 29.

A Duna Takarék Bank is csatlakozott az MBH Csoporthoz

Lezárult a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedésének megvásárlása. A győri központú pénzintézet ezentúl az MBH Bank Nyrt. 98,46%-os közvetlen tulajdonát képezi – tette közzé az MBH Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet a Magyar Nemzeti Bank szeptember 15-i engedélye alapján, a mai napon sikeresen megvalósult.

2023. szeptember 29.

Októberben lesz az idei Közbeszerzési Expó

A Közbeszerzési Hatóság október 19-én ismét megrendezi Közbeszerzési Expó nevű átfogó szakmai rendezvényét a közbeszerzési piac legfontosabb szereplői számára; a fórumon célzott kerekasztal-beszélgetések során vitatják meg a résztvevők a közbeszerzésekkel kapcsolatos legfontosabb aktualitásokat és szakmai kérdéseket, emellett számos szervezet kiállítói standdal is kitelepül – tájékoztatta a Közbeszerzési Hatóság szerdán.