Felével nőtt a vállalati felvásárlások értéke


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) összértéke Magyarországon tavaly 1,67 milliárd dollárt (520,8 milliárd forintot) tett ki, ami közel 50 százalékkal haladta meg a 2020-as adatot – ismertette Sahin-Tóth Balázs, a budapesti Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje a globálisan működő társaság jelentése alapján pénteken online sajtótájékoztatón.

Európában a tranzakciók összértéke 2021-ben megközelítette az 1419 milliárd dollárt, ami az elmúlt 14 év rekordja – közölte. Az M&A ügyletek globális összértéke 5800 milliárd dollár felett alakult, ez 64 százalékkal magasabb a 2020. évi értéknél.

Az ügyvédi iroda jelentése szerint Magyarországon 100 ügylet, Európában több mint 20 ezer M&A tranzakció valósult meg 2021-ben.

Sahin-Tóth Balázs elmondta, hogy a befektetők érdeklődésének a fókuszában a technológiai szektor volt az elmúlt évben, az olyan vállalatok, amelyek digitalizációval foglalkoznak, vagy a digitalizáció meghatározó a működésükben. Az összeolvadások és felvásárlások piacán az orvosláshoz köthető társaságok iránt is élénk volt a figyelem 2021-ben; ebben a járvány is szerepet játszott – jelezte. Nagy aktivitás volt megfigyelhető továbbá a pénzügyi szektor területén, globális szinten és itthon egyaránt.

vállalatfelvásárlásokA trendekről beszélve a vezető ügyvéd kiemelte, hogy a fenntarthatósági szempontokat (ESG) figyelembe vevő, átláthatóan és etikusan működő vállalatok iránt egyre nagyobb a kereslet, ezek a jelzők „komoly jelentést kapnak”. A piac összességében „eladói volt”, azaz a szerződések megkötésekor inkább az eladóbarát rendelkezések érvényesültek – mutatott rá.

Kitért arra, hogy egyre nagyobb teret nyer a W&I szegmens, amikor egy felvásárlásnál az eladó helyett egy biztosító vállal felelősséget a szerződés teljesülésére, így probléma esetén nincs szükség pereskedésre.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. november 29.

Újraindult a termelés a Ganz szolnoki üzemében, önerős fejlesztés Zalaegerszegen

Újraindult a termelés a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. szolnoki üzemében. A 3,8 millió euró értékű fejlesztés mintegy 50 munkahelyet teremt a vármegyeszékhelyen. Több mint 350 ezer eurós önerős beruházással bővítette autóipari gyártósorait a zalaegerszegi ZMT Hungary Kft., de már újabb gépsorok beállításait is tervezik – mondta szerdán a helyszínen tartott avatáson a cég ügyvezetője.

2023. november 29.

Nőtt a kötelező biztosítást váltók száma, átlagosan 13 ezer forintot takarítottak meg

A végéhez közeledik az idei kötelező gépjármű felelősség-biztosítási kampány, amelyben a 2010 előtt gyártott személyautókra péntek éjfélig köthettek új biztosítást a tulajdonosok és üzembentartók. Az új biztosításra váltók száma a várakozásokkal ellentétben némileg nőtt a múlt évhez képest – közölte a Netrisk szerdán a november 27-ig, vagyis pár nappal a kampányzárás vége előtt beérkezett adataira hivatkozva.