Felével nőtt a vállalati felvásárlások értéke


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) összértéke Magyarországon tavaly 1,67 milliárd dollárt (520,8 milliárd forintot) tett ki, ami közel 50 százalékkal haladta meg a 2020-as adatot – ismertette Sahin-Tóth Balázs, a budapesti Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje a globálisan működő társaság jelentése alapján pénteken online sajtótájékoztatón.

Európában a tranzakciók összértéke 2021-ben megközelítette az 1419 milliárd dollárt, ami az elmúlt 14 év rekordja – közölte. Az M&A ügyletek globális összértéke 5800 milliárd dollár felett alakult, ez 64 százalékkal magasabb a 2020. évi értéknél.

Az ügyvédi iroda jelentése szerint Magyarországon 100 ügylet, Európában több mint 20 ezer M&A tranzakció valósult meg 2021-ben.

Sahin-Tóth Balázs elmondta, hogy a befektetők érdeklődésének a fókuszában a technológiai szektor volt az elmúlt évben, az olyan vállalatok, amelyek digitalizációval foglalkoznak, vagy a digitalizáció meghatározó a működésükben. Az összeolvadások és felvásárlások piacán az orvosláshoz köthető társaságok iránt is élénk volt a figyelem 2021-ben; ebben a járvány is szerepet játszott – jelezte. Nagy aktivitás volt megfigyelhető továbbá a pénzügyi szektor területén, globális szinten és itthon egyaránt.

vállalatfelvásárlásokA trendekről beszélve a vezető ügyvéd kiemelte, hogy a fenntarthatósági szempontokat (ESG) figyelembe vevő, átláthatóan és etikusan működő vállalatok iránt egyre nagyobb a kereslet, ezek a jelzők „komoly jelentést kapnak”. A piac összességében „eladói volt”, azaz a szerződések megkötésekor inkább az eladóbarát rendelkezések érvényesültek – mutatott rá.

Kitért arra, hogy egyre nagyobb teret nyer a W&I szegmens, amikor egy felvásárlásnál az eladó helyett egy biztosító vállal felelősséget a szerződés teljesülésére, így probléma esetén nincs szükség pereskedésre.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

Átadták az Év menedzsere elismeréseket

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség immár 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót – közölte a szervezet hétfőn.

2024. május 27.

Feladtunk egy hirdetést a Facebook Marketplace-en. Aki nem figyel, annak az összes pénzét leemelhetik

Hogy önnek már ne kelljen: feltettünk egy hirdetést, és hagytuk magunkat, bedőltünk az AirPodsunkért szinte azonnal bejelentkező csalónak a Facebook Marketplace-en. Majdnem teljesen végigvittük azt, amit tőlünk kért, és kijelenthető: mára egészen profik lettek a csalások. Ugyanakkor, ha figyel néhány intő jelre, kibabrálhat a pénzére utazó kiberbűnözőkkel. – a HVG cikke.

2024. május 27.

A BKIK a vállalkozásindításban is segíti a tehetséges fiatal szakembereket

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.