Felével nőtt a vállalati felvásárlások értéke


A vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) összértéke Magyarországon tavaly 1,67 milliárd dollárt (520,8 milliárd forintot) tett ki, ami közel 50 százalékkal haladta meg a 2020-as adatot – ismertette Sahin-Tóth Balázs, a budapesti Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje a globálisan működő társaság jelentése alapján pénteken online sajtótájékoztatón.

Európában a tranzakciók összértéke 2021-ben megközelítette az 1419 milliárd dollárt, ami az elmúlt 14 év rekordja – közölte. Az M&A ügyletek globális összértéke 5800 milliárd dollár felett alakult, ez 64 százalékkal magasabb a 2020. évi értéknél.

Az ügyvédi iroda jelentése szerint Magyarországon 100 ügylet, Európában több mint 20 ezer M&A tranzakció valósult meg 2021-ben.

Sahin-Tóth Balázs elmondta, hogy a befektetők érdeklődésének a fókuszában a technológiai szektor volt az elmúlt évben, az olyan vállalatok, amelyek digitalizációval foglalkoznak, vagy a digitalizáció meghatározó a működésükben. Az összeolvadások és felvásárlások piacán az orvosláshoz köthető társaságok iránt is élénk volt a figyelem 2021-ben; ebben a járvány is szerepet játszott – jelezte. Nagy aktivitás volt megfigyelhető továbbá a pénzügyi szektor területén, globális szinten és itthon egyaránt.

A trendekről beszélve a vezető ügyvéd kiemelte, hogy a fenntarthatósági szempontokat (ESG) figyelembe vevő, átláthatóan és etikusan működő vállalatok iránt egyre nagyobb a kereslet, ezek a jelzők “komoly jelentést kapnak”. A piac összességében “eladói volt”, azaz a szerződések megkötésekor inkább az eladóbarát rendelkezések érvényesültek – mutatott rá.

Kitért arra, hogy egyre nagyobb teret nyer a W&I szegmens, amikor egy felvásárlásnál az eladó helyett egy biztosító vállal felelősséget a szerződés teljesülésére, így probléma esetén nincs szükség pereskedésre.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Jobban drágultak az albérletek vidéken, mint Budapesten

Budapesten átlagosan 7,5 százalékkal nőttek az albérletárak egy év alatt, de a nagyobb vidéki városokban még ezt is meghaladta az emelkedés üteme. Az Otthon Centrum legfrissebb mérései szerint a budapesti VI. kerületben már negyedmillióhoz közelít az albérletár átlag értéke. Továbbra is a nagyobb panelek a legolcsóbb bérlemények – olvasható a cég közleményében.

2022. június 24.

A kartellezés, a rajtaütés és a versenyjogi compliance

A versenyjogi compliance egyre ismertebb a jogászok, ügyvédek, cégvezetők körében, ennek ellenére sok vállalkozás akkor találkozik először ezzel a kifejezéssel a gyakorlatban, amikor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) már megindította versenyfelügyeleti eljárását. Különösen így van ez akkor, amikor a GVH kartellt gyanít és a vizsgálók váratlanul megjelennek a vállalkozásoknál. Ilyen nem várt esetben is érdemes együttműködni a GVH-val. Dr. Péli-Bencze Márkot, a Gazdasági Versenyhivatal Felderítő Irodájának vezetőjét kérdeztük.