Félmillió ember nem talál munkát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyár végére kevesebb cég döntött úgy, hogy elbocsátásokkal kezeli a válságot. Ennek ellenére a munkanélküliek száma már meghaladta az 560 ezret, ám a foglalkoztatási hivatal csak 24 ezer állást kínált.

Augusztusban 39 cég, 2300 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi kirendeltségeken, ezzel júliushoz képest 1200 fővel csökkent a létszámleépítéssel érintett munkavállalók száma – derül ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) honlapján közölt augusztusi munkaerőpiaci adatokból.

A csoportos bejelentések ágazati megoszlása arra utal, hogy a korábban a válság által leginkább érintett ágazatok, vagyis a gép-, műszer- és járműgyártás, valamint a fémipar felől a leépítések hulláma a könnyűipari, valamint a szolgáltatási ágazatok felé terjed.

A munkák harmada közcélú volt

Augusztusban 24 300 új állást jelentettek be a munkáltatók, 3200-zal – több mint 15 százalékkal – többet mint az előző hónapban. Ez a növekedés azonban nem jelenti a válság végét. Az állami támogatásban nem részesülő állások száma hónapról hónapra lényegesen elmarad az előző év hasonló időszakától: idén augusztusban is csak feleannyi lehetőség közül válogathattak a regisztrált munkanélküliek, mint 2008-ban.

A támogatott álláshelyek tették ki a hónapban az összes új bejelentett állás 51 százalékát, 12 400 ilyen munkát kínáltak. Ezeknek nagy része az Út a munkához program keretében meghirdetett közcélú állás volt, segédmunkásokat, takarítókat, őröket kerestek, tehát szakképzettség nem kellett a betöltésükhöz.

A nyár utolsó hónapjában közel kétszázezren kaptak valamilyen ellátást: álláskeresési vagy vállalkozói járadékot, álláskeresési segélyt, illetve rendszeres szociális segélyt. Rendelkezésre állási támogatásban pedig további 143 ezer fő részesült.

A pályakezdők növelték a létszámot
Augusztusban 564 ezer álláskereső – hatezerrel több, mint az előző hónapban – szerepelt az FSZH nyilvántartásában. Ennek oka a pályakezdő fiatalok beáramlása, hiszen azok, akik a nyár elején kikerülnek az iskolából, általában néhány hónapig megpróbálnak magánúton állást keresni, és ha ez nem sikerül nekik, akkor fordulnak a munkaügyi központokhoz. Az idén 26 százalékkal több pályakezdő regisztrált, mint tavaly ilyenkor.

Minden negyedik álláskereső tartósan munkanélküli, ők azok, akik több mint egy éve folyamatosan szerepelnek a nyilvántartásban. Éves viszonylatban a számuk 2 százalékkal csökkent, valószínűleg azért, mert nekik kínálják a közmunkákat.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 12,8, a munkavállalási korúakhoz képest pedig 8,4 százalék volt július végén. A KSH a 15-74 éves korosztályt vizsgálta, az adataik szerint az állástalanok száma meghaladta a 407 ezret, tehát a munkanélküliségi ráta elérte a 9,7 százalékot.

A különböző adatoknak az az oka, hogy a két szervezet másképp végzi az adatfelvételt. A KSH nem azt vizsgálja, hogy van-e állása a megkérdezettnek, hanem arra kérdez rá, hogy végzett-e valamilyen legális munkát az adott időszakban. Ha a válaszadó például azt feleli, hogy egy-két napig igen, akkor már a dolgozók közé sorolják. Az FSZH viszont a regisztrált álláskeresőket számolja össze.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.