Két év múlva elévül az idei iparűzési adócsalás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei lesz az utolsó szeptember, amikor a vállalkozások az iparűzési adó előlegét az önkormányzatoknak fizetik meg.

Az adótörvények módosítása következtében jövőre már az adóhatóság feladata lesz az ipa beszedése, illetve az adóbevallások ellenőrzése. A váltás nem egyik napról a másikra történik, a 2010-es esztendő az átmenet éve lesz: a március 15-én esedékes előleget például még a helyi önkormányzatoknak kell megfizetni, és hozzájuk kell benyújtani az idei évről szóló bevallásokat is.

A vállalkozások számára egyértelműen könnyebb és gyorsabb lesz az új rendszer, hiszen a több telephellyel rendelkező társaságoknak nem kell telephelyenként külön bevallást benyújtaniuk, elegendő egyetlen nyomtatványt kitölteni. Ez különösen a közszolgáltató cégek számára lesz hatalmas könnyítés, hiszen nekik adott esetben minden egyes önkormányzat számára külön kellett bevallást készíteniük.

A könyvelők feladata viszont nem lesz egyszerűbb, mert az egyes telephelyek közti megosztást továbbra is el kell végezni. A szabályozás annyi könnyítést tartalmaz még, hogy az előlegfizetéseket központi számlára kell teljesíteni, ezt követően az adóhatóság feladata lesz az egyes telephelyek szerinti önkormányzatok számára kiutalni az előlegeket. Továbbra is önkormányzati jogosítvány marad a fizetési könnyítések, részletfizetések engedélyezése – és természetesen továbbra is ők módosíthatják a helyi adórendeleteket.

Az átmeneti időszakot a jogszabály igyekezett a lehető legrövidebbre szűkíteni, így a 2010-et megelőző adóévekhez kapcsolódó adómegállapítási jog 2011 végén elévül. Vagyis ha egy vállalkozás az idei évben nem fizet iparűzési adót, vagy kevesebbet, mint kellene, akkor csak 2011 végéig kell várnia a korábbi öt plusz egy év helyett, hogy elévüljön a csalás – hívta fel a figyelmet a problémára Hegedüs Sándor, az RSM DTM adócsoportjának vezetője. Hozzátette: ez azért is gond, mert a jövő évi átállás miatt bizonytalan lesz a 2010-es év hatékonysága, vagyis valójában egyetlen év alatt kellene fülön csípni az iparűzési adót elcsaló vállalkozásokat. Az pedig egyelőre nem látszik, honnan lenne erre az adóhatóságnak kapacitása.

Hatalmas kiskapu maradt

Valószínűleg módosítani fogja a kormány a javaslatot, mert az igen komoly visszaélési lehetőségnek enged teret jelenlegi formájában. Ezek szerint ugyanis ha egy cég 2011 december végén önellenőrzést hajt végre önmaga javára úgy, hogy kéri a különbözet kiutalását, az önkormányzat azt már nem ellenőrizheti. Márpedig ez igencsak nagyra sikerült kiskapu lenne.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.