Feltámadt az építőipar


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az építőipar termelése 7,2 százalékkal nőtt februárban. A hó végi szerződésállomány is bizakodásra ad okot.


Februárban az építőipar termelése 7,2 százalékkal nőtt éves összevetésben nyers és kiigazított adatok alapján egyaránt – közölte honlapján a KSH. Januárhoz képest 2,3 százalékos volt a növekedés, míg az év első két hónapjában 1,6 százalékkal nőtt az építőipar termelése éves összehasonlításban. A növekedéshez az alacsony bázison túl az enyhe tél is hozzájárult.

Februárban az épületek építése az egy évvel korábbi 19,7 százalékos visszaesés után 10,5 százalékkal nőtt. Az egyéb építmények építése 1,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi 7,9 százalékos teljesítménycsökkenés után.

A februárban kötött új szerződések volumene 14,6 százalékkal csökkent éves összevetésben: ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene a gyárépületekre kötött szerződéseknek köszönhetően 26,5 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont egyharmadával csökkent. Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 17,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Enyhe recesszióban Németország

Végleges és kiigazított adatok szerint a német GDP 0,1 százalékkal csökkent 2023-ban, éves összevetésben. A negyedik negyedéves gazdasági teljesítmény rontotta érdemben a mutatót.