Nagyon kevés cég alakult


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az első negyedévben töredékére esett az újonnan alapított cégek száma, aminek leginkább adminisztratív okai vannak – írja a Napi Gazdaság.


A Cégközlöny kiadója még mindig jelentős késéssel teszi közzé a cégalapítások közleményeit, ez lehet a fő oka annak, hogy az eddigi közzétételek alapján az első három hónapban mindössze 2292 új cég kezdte el a tevékenységét Magyarországon, míg egy évvel korábban 11 751. A jelentős csökkenésnek a cégalapítási kedv visszaesése mellett oka volt a cégbíróságok év eleji, a társasági szerződések módosítása miatt megnövekedett munkája, de leginkább az, hogy a módosítással érintett mintegy 700 ezer közlemény megjelentetése jelentős többletmunkát ad a Cégközlöny kiadójának. Emiatt lassulhatott le a cégalapítások feldogozása és közzététele is – írja a Napi Gazdaság.

A 2292 új vállalkozásból 936-ot budapesti székhellyel jegyeztek be; a vállalkozók továbbra is a kereskedelemben és az ingatlanügyletekben látnak fantáziát, az előbbi folytatására 469 céget, míg az utóbbira 356 társaságot alapítottak – derül ki a Céginfo.hu adataiból. A népszerű tevékenységek között vannak a szakmai, tudományos és műszaki tevékenységek is (köztük a reklám, piackutatás, jogi, számviteli, adószakértői, üzletvezetési és építészmérnöki munka) 252 új céggel. Az építőipari megrendelésekben bízva 127 új vállalkozás kezdte el a működését ebben az ágazatban, míg adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységekre (kölcsönzés, utazásszervezés, építményüzemeltetés) 104, szálláshelyszolgáltatásra és vendéglátásra 103 céget jegyeztek be a cégbíróságok.

A legnagyobb jegyzett tőkével, 231,8 millió forinttal egy kft.-t alapítottak, a kecskeméti székhelyű Zalplast Holding Vagyonkezelő Kft.-t. Az új cégek között mindössze 10 részvénytársaság van, 2049 kft. és 217 bt. formában működik. Az rt.-k többségét ötmillió forinttal és vagyonkezelésre hozták létre; a legmagasabb alaptőkéje sem érte el a 25 millió forintot.

Az új cég tulajdonosi körének összetételét és a társaságok kapcsolati hálóját itt ismerheti meg részletesen.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Enyhe recesszióban Németország

Végleges és kiigazított adatok szerint a német GDP 0,1 százalékkal csökkent 2023-ban, éves összevetésben. A negyedik negyedéves gazdasági teljesítmény rontotta érdemben a mutatót.