FEOSZ: a járvány alatt is fontos a tudatos fogyasztói döntés Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2021. március 10.
Címkék: ,
Rovat:
A járvány alatt is fontos a felelős, tudatos fogyasztói döntés, hiszen rengeteg álhír jelenik meg a koronavírussal szembeni védekezésről, a betegség lefolyásáról, és az oltásról – hívja fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ)

Közleményében a FEOSZ rámutatott arra, hogy a járványhelyzetet kihasználva a tisztességtelen webáruházak újabb ajánlatokkal támadnak, és termékbemutatós vállalkozások kínálják legújabb termékeiket.

A civil fogyasztóvédelmi szervezet hangsúlyozza, a gyógyászati termékek, vagy gyógyhatású készítmények vásárlása előtt mindenképpen érdemes konzultálni a háziorvossal, szakorvossal, mert az adott termék nem biztos, hogy mindenki számára alkalmazható.

A FEOSZ tanácsa szerint kerülni kell a szórólapokon, ingyenes magazinokban hirdetett termékek vásárlását, illetve az olyan weboldalakat, ahol  a terméket értékesítő vállalkozásról semmit nem tudható meg.

Egy telefonszám ismerete, vagy egy email cím még nagyon kevés adat, ismerni kell a pontos cégnevet, székhelyet, cégjegyzékszámot, adószámot, hiszen így derülhet ki, hogy magyarországi vállalkozásról van-e szó – írják a közleményben.


Kiemelik: tilos vásárolni oltást, ezt biztos, hogy illegálisan árusítják, és nem szabad elhinni, ha ennek ellenkezőjét állítja a weblap, akár egy álszakember.

Kitérnek arra, hogy találtak már olyan hirdetéseket is, ahol ismert, médiában szereplő járványügyi szakemberek nevét, arcát használják fel, hogy hitelesnek tűnjön a reklám. Nem szabad bedőlni ennek a módszernek sem – hívják fel a figyelmet a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Együtt is ellenőriz az adó-, a munkaügyi és a fogyasztóvédelmi hatóság
2013. június 19.

A hatóságok együttműködésének célja a fekete- és szürkegazdaság visszaszorításának elősegítése, a bejelentés nélkül végzett foglalkoztatással  és az adó- és járulékfizetési kötelezettség elkerülésével elkövetett visszaélések felderítése és a fogyasztók alapjogainak védelme. Lássunk néhány példát, milyen hiányosságokat és hogyan szankcionáltak a hatóságok!