Forintgyengülésre számít a nagyvállalatok többsége


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nagyvállalatok vezetői többnyire a forint további gyengülésére számítanak nyárig, az árfolyamváltozás szinte mindegyiküket hátrányosan érinti – közölte kutatása alapján a K&H.

Felmérésük szerint a megkérdezettek 65 százaléka számít gyengébb forintra a következő 6 hónapban, bár az előző negyedévben még 80 százalék tervezett így. Hozzátették, hogy az árfolyamingadozás elsősorban külföldön értékesítő vállalatokat érinti érzékenyen, hiszen a hátrányokat 57 százalékuk érzékeli, de a kizárólag belföldi piacra termelő cégeknél is 48 százalék számolt be erről.

A negatív hatások közül a legtöbben, a válaszolók majdnem háromnegyede a működési költségek emelkedését említette. Az anyagköltség 65 százalék, a bérköltség 44 százalék szerint okoz gondot, a munkaerő-utánpótlás nehézségeit 18 százalék emelte ki – tette hozzá a K&H.

A visszajelzések alapján az árfolyamhatás ellen 29 százalék már tett valamit, 13 százalék pedig készül erre. A legtöbben euróban adnak árajánlatot, és csökkentik az árajánlatok érvényességi idejét, de előfordul, hogy euróban rögzítik a fizetéseket, a forrásaikat pedig devizabetétekbe helyezik – írták.

A kutatás a 2 milliárd forintnál nagyobb bevételű, nem állami cégekre terjedt ki. Döntéshozóikat november 14. és december 5. között kérdezték meg a felmérés készítői.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Virág Barnabás: visszafogott tere van a további kamatvágásnak

A jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat a 6,75-7,00 százalékos sávba kerülhet, azonban a jelenlegi adatok alapján az év második felében nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a monetáris tanács keddi kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.