Forintgyengülésre számít a nagyvállalatok többsége


A nagyvállalatok vezetői többnyire a forint további gyengülésére számítanak nyárig, az árfolyamváltozás szinte mindegyiküket hátrányosan érinti – közölte kutatása alapján a K&H.

Felmérésük szerint a megkérdezettek 65 százaléka számít gyengébb forintra a következő 6 hónapban, bár az előző negyedévben még 80 százalék tervezett így. Hozzátették, hogy az árfolyamingadozás elsősorban külföldön értékesítő vállalatokat érinti érzékenyen, hiszen a hátrányokat 57 százalékuk érzékeli, de a kizárólag belföldi piacra termelő cégeknél is 48 százalék számolt be erről.

A negatív hatások közül a legtöbben, a válaszolók majdnem háromnegyede a működési költségek emelkedését említette. Az anyagköltség 65 százalék, a bérköltség 44 százalék szerint okoz gondot, a munkaerő-utánpótlás nehézségeit 18 százalék emelte ki – tette hozzá a K&H.

A visszajelzések alapján az árfolyamhatás ellen 29 százalék már tett valamit, 13 százalék pedig készül erre. A legtöbben euróban adnak árajánlatot, és csökkentik az árajánlatok érvényességi idejét, de előfordul, hogy euróban rögzítik a fizetéseket, a forrásaikat pedig devizabetétekbe helyezik – írták.

A kutatás a 2 milliárd forintnál nagyobb bevételű, nem állami cégekre terjedt ki. Döntéshozóikat november 14. és december 5. között kérdezték meg a felmérés készítői.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

Vállalkozói kávéház a Pénzügyminisztériumban

A Magyar Gazdaság Kávéháza ismét kinyit a Pénzügyminisztériumban. Első alkalomra májusban kerül sor, a vita témája pedig a versenyképesség. Azt vizsgálják a szereplők, hogy mit tesz és mit kér a KKV szektor a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében?

2023. március 27.

Nem védekeznek tudatosan az emberek a pénzforgalmi visszaélések ellen

Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a pénzforgalmi visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan – derült ki az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból.