Terjeszkedő Gránit Bankcsoport: Gránit Alapkezelőként és lízingcégfelvásárlás


A Diófa Alapkezelő január 10-től Gránit Alapkezelő néven folytatja tevékenységét, továbbá az ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatásait egy új nemzetközi márka, a Grandum név és arculat alatt összpontosítja – tájékoztatott a BDPST Koncept, a Gránit Alapkezelőt képviselő kommunikációs ügynökség.

Gránit Alapkezelőként folytatja tevékenységét a Diófa Alapkezelő

A Gránit Bank 2023 novemberében szerzett többségi tulajdont a 2009 óta működő Diófa Alapkezelőben, amelynek tevékenységi köre az intézményi, illetve lakossági ügyfelek vagyonkezelése mellett 2014 óta prémium vagyonkezelési szolgáltatással bővült, és alapítása óta a hazai vagyonkezelési szektor meghatározó szereplőjévé vált.

A közlemény szerint az új nevén Gránit Alapkezelő stratégiai célja továbbra is a piaci részesedésének növelése és pozíciójának erősítése, valamint az ingatlanportfólió diverzifikálása itthon és külföldön.

A Gránit Alapkezelő több mint 900 milliárd forintos vagyont kezel jelenleg, intézményi és lakossági ügyfelek számára, míg az ingatlanalapokban kezelt vagyon értéke meghaladja a 380 milliárd forintot. Befektetési tevékenysége során kiemelten koncentrál az ingatlanbefektetésre, a vállalat kezeli Magyarország 3. legnagyobb lakossági ingatlanalapját, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapot.

A Gránit Alapkezelő a névváltással együtt egy új, nemzetközi márkát indított el. A Grandum brand alatt összpontosulnak az alapkezelő ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatásai és céljai. Ez érinti az alapkezelő 2023-ban létrehozott ingatlankezelésért felelős leányvállalatát is, amely Grandum Ingatlankezelő Kft. néven menedzseli tovább az alapkezelő portfóliójában lévő 280 ezer négyzetméternyi ingatlanállományt – írták.

„A Gránit Bank stratégiai célja, hogy a legdinamikusabban fejlődő  digitális bankból full service pénzintézetté váljon, széleskörű alapkezelési és befektetési banki szolgáltatásokat nyújtva” – idézte a közlemény Hegedüs Évát, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatóját.

A Gránit Bank az utóbbi 13 évben a piaci átlagot meghaladóan növekedett, 2023. évi mérlegfőösszege várhatóan meghaladja az 1270 milliárd forintot, amely alapján Magyarország kilencedik legnagyobb kereskedelmi bankja – olvasható a közleményben.

Korábbi közlés szerint adózás előtti nyeresége a 2023. január és szeptember közötti időszakban elérte a 17,7 milliárd forintot, felülmúlva a rekordnak számító 2022-es évi 13 milliárd forintos eredményét.

A Gránit Bank megvásárolja a De Lage Landen International B.V. magyarországi lízingcégeit

A tájékoztatás szerint a tranzakció a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal által kibocsátott engedélyek kézhezvételével zárul, azt követően pedig a cégek Gránit Pénzügyi Zrt. és Gránit Lízing Kft. néven működnek tovább.

Az ügyfeleknek a tulajdonosváltás kapcsán nincs teendőjük – hangsúlyozták a közleményben. Hegedüs Éva a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte, a lízingcégek akvirálása hozzájárul  a bankcsoport részvényesi értékének növeléséhez.

A lízingcégek elődei több mint 30 éve vannak jelen a magyar piacon, és az utóbbi 15 évben az eszközalapú finanszírozási megoldásokban  globálisan piacvezető holland székhelyű DLL csoport tagjaként megbízható finanszírozási partnerei a vállalkozásoknak, több alszegmensben is piacvezető szereplők – közölte a Gránit Bank.

A Gránit Bank mérlegfőösszege az előzetes adatok szerint 2023-ban meghaladta az 1270 milliárd forintot, az adózás előtti eredménye pedig  a 20 milliárd forintot, valamint több mint 140 ezer ügyfélszámlát, bankcsoport-szinten pedig több mint 2400 milliárd forint vagyont kezel.

Korábbi tájékoztatás szerint egy évvel korábban, 2022-ben a Gránit Bank adózás előtti eredménye 189 százalékkal 13,8 milliárd forintra nőtt egy év alatt, a bank mérlegfőösszege 49 százalékkal 1019 milliárd forintra nőtt 2022 végére. A pénzintézet 104 ezer ügyfélszámláját kezelte 2022 végén.

A Gránit Bankcsoport 2022-ben részesedést szerzett az Equilor Befektetési Zrt.-ben, 2023-ban a Gránit Alapkezelő Zrt.-ben, stratégiájának megvalósítását a lízingpiacon való terjeszkedéssel folytatja – írták a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Enyhe recesszióban Németország

Végleges és kiigazított adatok szerint a német GDP 0,1 százalékkal csökkent 2023-ban, éves összevetésben. A negyedik negyedéves gazdasági teljesítmény rontotta érdemben a mutatót.