A Duna House idén 110-130 ezer adásvételt vár az ingatlanpiacon


A Duna House idén 110-130 ezer adásvételt vár az ingatlanpiacon, ahol tavaly éves szinten a tranzakciók száma a 90-110 ezres sávot érte el – közölte a társaság pénteken.

Az ingatlanközvetítő cég saját becslése szerint a múlt hónapban 7813 tranzakció történt, így a december volt a harmadik legerősebb hónap az évben.

Tavaly decemberben a főváros budai és pesti oldalán a Duna House közreműködésével eladott ingatlanok között 39, illetve 37 százalékkal a 40-60, illetve a 60-80 négyzetméter közötti alapterületű ingatlanok voltak a leginkább kelendők. Budán négyzetméterenként 1,2-1,4 millió forint, Pesten pedig 600-800 ezer forint között adták el a legtöbb lakást.

2023 decemberében országosan (Közép-Magyarország kivételével) a 40-60 négyzetméter közöttiek álltak az első helyen az értékesített ingatlanok között, míg Pest vármegyében a 60-80 négyzetméter közöttiek voltak a legnépszerűbbek. Országosan a négyzetméterenkénti 250 ezer forint alatti, Pest vármegyében viszont a 600 ezer forint feletti fajlagos ár kategóriába tartozott legtöbb értékesített ingatlan.

Közölték, az ország keleti részén a panellakások, illetve a használt tégla lakások átlagos négyzetméterára tavaly decemberben 479 ezer, illetve 364 ezer forintra nőtt az előző év azonos időszakában mért 456 ezer és 308 ezer forintról. Ugyanakkor a nyugati területeken található panelek négyzetméterára 10 ezer forinttal, 484 ezer forintra mérséklődött, a használt tégla lakások átlagos fajlagos ára pedig 13 ezer forinttal, 368 ezerre emelkedett 2023 végén, az egy évvel korábbihoz képest.

Budán a panelek átlagos négyzetméterára 863 ezerről, 805 ezerre, Pesten 728 ezerről, 678 ezer forintra csökkent 2023 decemberében éves összevetésben. A használt téglaépítésű lakások négyzetméterára a főváros budai oldalán több mint 1 millió forintról 1,1 millió forint fölé, a belvárosban pedig 930 ezer forintról emelkedett 1 millió forint fölé éves szinten, míg Pesten 690 ezerről, 732 ezer forintra nőtt.

A fővárosban és vidéken is az első lakás vásárlása volt a legnépszerűbb vásárlói motiváció, amit előbbinél a befektetés, utóbbinál a nagyobb ingatlanba költözés követett.

Ugyanakkor jelezték, hogy míg a fővárosban 47,7 millió forintra, vidéken 32,6 millió forintra volt szükség az első lakás megvásárlására. Budapesten azok, akik ingatlanba fektették megtakarításukat átlagosan 48,06 millió forintot, vidéken viszont 36,6 millió forintot költöttek. A nagyobb lakásba költözésre a fővárosban 78,3 millió, vidéken pedig 42,9 millió forintot fordítottak.

Az ingatlan eladásának leggyakoribb oka Budapesten a nagyobb ingatlanba költözés volt, amit a befektetés, valamint az örökölt ingatlan értékesítése követett, ezzel szemben vidéken pont fordítva volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Rangos nemzetközi turisztikai díjakat hozott a kínai újév Magyarországnak

Kínától, az egyik legfontosabb küldőországtól öt jelentős szakmai elismerésben részesült a magyar turisztikai szektor. A kínai National Geographic Travel a legminőségibb úti célok között ajánlja Magyarországot, a Voyage Magazine pedig az Év új feltörekvő desztinációjának választotta hazánkat. Emellett az ország vezető turisztikai médiuma, valamint a legnagyobb szálláshelyfoglaló platformja több kategóriában is a legjobbak közé sorolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) országimázsépítő és forgalomösztönző tevékenységét.

2024. február 21.

Új rendelet az élelmiszer-infláció kezelésére

Valószínűleg a legtöbben találkoztunk már olyan helyzettel, amikor megvettük kedvenc csokoládénkat az élelmiszerboltban, majd otthon felbontva meglepődve tapasztaltuk, hogy a csokoládé mérete és súlya csökkent, miközben a csomagolás és az ár változatlan maradt. Ezt a jelenséget angolul shrinkflation-nek, magyarosítva „zsugorflációnak” nevezik, amely nem csak a csokoládénál, hanem bármilyen előre csomagolt terméknél előfordulhat. A jelenség csökkentése, megelőzése, illetve a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében a magyar kormány elfogadta az 1/2024. (I. 9.) Korm. rendeletet, amely 2024. február 1. napján lépett hatályba.