Három hétre leáll a lakáshitelezés a bankokban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár idén a karácsony és a szilveszter hétvégére esik, az év végi bankfióki nyitvatartások így is okozhatnak meglepetéseket. Ennél nagyobb gondot okozhat majd a január első hetéig tartó igazgatási szünet: az igazolások beszerzése megnehezül, a földhivatali munka szüneteltetése pedig lehetetlenné teszi a jelzálogjogok bejegyzését, így a lakáshitelek kiutalását is.

Rövidített banki félfogadások

Bár az idén az év végi ünnepek hétvégére esnek, ezért a bankfióki nyitvatartásban nem okoznak túl komoly gondokat. Ugyanakkor egyes pénzintézeteknél a megszokottól eltérő nyitvatartással találkozhatunk. Így például a jellemzően a bevásárlóközpontokban lévő, az általánosnál hosszabb, esetleg szombati nyitvatartással bíró kirendeltségeknél meglepetés is érhet minket, ha rutinból szeretnénk ügyeket intézni. Az alábbi változások várhatóak az év hátralévő napjaiban a banki kirendeltségek nyitvatartásaiban.

  • December 30-án, pénteken: az Erste bankfiókokat délig lehet felkeresni, a CIB Bank valamennyi kirendeltsége 13 órakor zár, minden OTP bankfiók legkésőbb 16:00 órakor bezár
  • December 31-én, szombaton: nem nyitnak ki a jellemzően a plázákban működő és szombaton is nyitva lévő OTP fiókok.

Közel 3 hétig nem tudnak jelzálogot bejegyeztetni a bankok

A bankfiókok nyitvatartása ellenére bizonyos ügyletek intézése megnehezülhet. A kormányzati szerveknél ugyanis a 2022. december 22. és 2023. január 6. közötti igazgatási szünetet rendeltek el. Ezen időszakban a kormányablakok és az okmányirodák többsége zárva tart – megyénként 2-4 Kormányablak lesz nyitva, Budapesten 4 kirendeltség, illetve a Központi Okmányiroda tart félfogadást. A banki ügyintézéshez – például a családtámogatások igényléséhez szükséges – igazolások beszerzése ezen időszak alatt megnehezülhet.

Ugyancsak igazgatási szünet lesz a fővárosi és megyei kormányhivatalok ingatlanügyi hatósági feladatait ellátó földhivatali szervezeti egységekben is. Az igazgatási szünet megkezdésekor folyó ingatlanügyi hatósági ügyek ügyintézési időtartamának a számítása megáll, a földhivatalok feladataikat nem látják el és az ügyfélfogadás is szünetel. Az ingatlan nyilvántartási kérelmeket (például a széljegy-bejegyzéseket) a földhivatalok így leghamarabb 2023. január 9-i érkezéssel széljegyzik a tulajdoni lapon. Miután a földhivatalok a mai (december 21-i) napon a december 20-án beérkezett bejegyzési kérelmeket dolgozzák fel, nincs már mód idei széljegy bejegyzés kérésére. Ez pedig azt jelenti, hogy az előttünk álló közel 3 hétben nem igazán lehet majd lakáshitel-kiutalásokat indítani, hiszen annak feltétele a jelzálogjog tulajdoni lapra (széljegyre) történő bejegyzése.

Forrás: Gergely Péter, BoztosDöntés.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Magyarországnak bőven van teendője a régiós “hosszútávfutásban”

A tíz- és húszéves időtávon kirajzolódó trendek – ezen belül az egyik fontos mutató, a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP – alapján a magyar gazdaság gyengébben áll a többi régiós országhoz képest. Az uniós átlag háromnegyedénél jár most Magyarország, míg Csehország 91, Lengyelország 80, Románia 78 százalékos arányt tud felmutatni, miközben Szlovákia viszont csak 73 százalékot. Ahhoz, hogy a magyar felzárkózás ütemesebb legyen, a képzett, minőségi munkaerő irányába kell elmozdulni.

2024. április 19.

Az MNB 28 millió forintra bírságolta az UniCredit Bankot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését – közölte a jegybank pénteken.

2024. április 19.

Rosszul meghatározott árral sokat lehet bukni az ingatlaneladáson

Minél hosszabb ideig van a piacon egy ingatlan, annál nagyobb az esély, hogy csak komoly árengedménnyel lehet értékesíteni, mutatott rá az Otthon Centrum elemzése, amely az értékesítési idő és az alku mértékének összefüggését vizsgálta.