Hitelfelvételre bátorítja a kormány a cégeket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

50 milliárdos új hitelcsomag a kkv-szektornak, duplázzák az állami kezességvállalás keretét, és további lehetőségekről tárgyalnak az EU-val – gazdaságélénkítene a kormány.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizetõ kezességvállalási keretét jövõre megduplázzák: az eddigi 450 helyett 900 milliárd forintos keretig adhat kezességvállalási garanciát a Garantiqa a cégek hitelfelvételéhez – jelentette be Veres János pénzügyminiszter egy mai sajtótájékoztatón. Ez egyrészt bátorítja a vállalkozásokat is, hogy a mûködésük fenntartása érdekében kölcsönt vegyenek fel a hitelintézetektõl, másrészt a bankok számára is nagyobb biztonságot ad a hitelkihelyezéshez.

A Garantiqa ezen felül is több ponton még vonzóbbá teszi a vállalkozások számára a hitelfelvételt. Általában ha minden rendben van, akkor a hitelösszeg 80 százalékáig szokott kezességvállalást biztosítani a Garantiqa, ám ha valami nincs rendben, akkor gyakran elutasítja a cég kérelmét. Ezentúl azonban arra törekszik a Garantiqa, hogy ne kosarazza ki feltétlenül a problémás céget, hanem akár 40 százalékos garanciát azért nyújtson számára – említett egy példát Randnai György, az intézmény vezérigazgatója. Folytatta: arra is lesz mód, hogy a garanciavállalás mögé tett fedezetet bizonyos esetben „”elengedi”” a Garantiqa, illetve adósságátütemezési konstrukciót is kidolgoznak a cég számára.

Bajnai Gordon gazdasági miniszter a bõ egy hónappal ezelõtt indult, 80 milliárdos keretösszegû, egy cég számára maximum 10 millió forint hitelfelvételi lehetõséget nyújtó program mellé ma újabb, a kis- és középvállalkozásokat megcélzó hitelprogramot hirdetett meg. Az adott cég 10-100 millió forint közötti hitelt kaphat 9 százalék alatti kamat mellett, kétéves türelmi idõvel és akár tízéves futamidõ mellett – jelentette be a gazdasági miniszter. E programra összesen 50 milliárd forint áll rendelkezésre.

Már hét kereskedelmi bankkal megállapodott a kormány ezen programban való részvételükrõl. A bankok részletenként hívhatják majd le az MFB-tõl a pénzt annak függvényében, hogy az elõzõ részletet kihelyezték-e a kkv-knak – magyarázta Bajnai.

A tárcavezetõ további, a likviditást biztosító lépéseket is megelõlegezett. Tárgyalásokat folytat a kormány az EU intézményeivel és bankokkal, hogy bõvíthessék még a gazdaságélénkítõ csomagot. Ennek keretében több száz millió eurós csomagról tárgyalnak az Európai Beruházási Bankkal annak érdekében, hogy további forgóeszköz-finanszírozási lehetõséget biztosíthassanak a vállalkozások számára. A lízingpiacot is érinthetik a lépések: lízingfinanszírozást is megkönnyítik majd a heteken belül bejelentendõ intézkedések – jelezte Bajnai.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

JóAutók.hu: 13 százalékkal nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.