Hitellel és bérletidíj-mentességgel segítik a cégeket Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetnie az éttermeknek, kávézóknak és a konditermeknek.

Két ütemben részleges nyitás jöhet: március és április elsejétől megindulhat a korlátozások óvatos, szakaszos lazítása – jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter reményét fejezte ki, hogy a járvány harmadik hulláma elkerülhető lesz, a számok ugyanis stagnálnak hazánkban. A február 15-ével kezdődő héten indul az online nemzeti konzultáció, ahol a két fázisú nyitásról kérdezik meg az embereket.

Oltást igazoló kártya lesz, de ha valaki megbetegszik és felépül, akkor is védettnek minősül, legalább 6 hónapig. Aki védett, annak nem lesz karanténkötelezettsége a határok átlépésekor.

A bajba jutott vállalkozásoknak újabb segítséget jelent az a döntés, hogy február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetnie az éttermeknek, kávézóknak és a konditermeknek. Az ezzel kapcsolatos rendelet várhatóan a nap folyamán megjelenik. A vendéglátósok bértámogatását mostantól előfinanszírozással fizetik ki, ezért a jövőben nem lesz elmaradás.

A gazdaság újraindítási akcióterv része a már bejelentett hitelkonstrukció. A kis- és középvállalkozások 10 millió forint kamatmentes kölcsönt kaphatnak, aminek a törlesztését csak három év múlva kell elkezdeni.

(kormany.hu)


Kapcsolódó cikkek

2021. február 5.

Jön az újranyitás Szlovéniában

A jövő héttől kinyithatnak a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók Szlovéniában – jelentette be Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter pénteken. Ugyanakkor hozzátette: a dolgozókat hetente kell tesztelni az új koronavírusra, és hangsúlyozta, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartania az intézkedéseket, hogy javuljon a járványhelyzet és tovább csökkenhessen a napi új esetek száma.