Hogyan lesz 288 milliárdból 811 milliárd?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kis- és középvállalkozások támogatására október elején bejelentett, hatásában 811 milliárd forint vállalkozásélénkítési csomag alapja 288 milliárd forintot kitevő uniós fejlesztési forrás – mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerdán sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

Hozzátette: az európai uniós források egy részét átrendezik, és többet szánnak gazdaságfejlesztésre, a vállalkozások támogatására. Kifejtette: 100 milliárd forint uniós fejlesztési forrás jut a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból, illetve a Közép-Magyarország Operatív Programból technolgóia-korszerűsítésre és beruházásra a kis- és középvállalkozások (kkv) számára 2009-2010-ben.

Az Új Magyarország Mikrohitel programban felhasználható 52 milliárd forintos forrás a pénzintézetek forrásaival összesen 70 milliárd forint hitelkeretet ad a kkv-k számára. A mikrohitelhez jutás feltételei javultak, a korábbi 6 millió forint maximálisan felvehető hitelt 10 millió forintra, illetve a futamidőt 5 évről 10 évre növelték. Az Új Magyarország portfóliógarancia programban 66 milliárd forint uniós forrással – magas kockázattal számolva is – a bankok és a pénzügyi közvetítők mintegy 528 milliárd forint kihelyezést teljesíthetnek a kkv-knak.

A portfóliógarancia esetében az állam a bankok és a mikrohitelezők, egy-egy kkv-knak szóló, nagyobb hitelcsomagjára vállal garanciát, 80 százalékos mértékben. Az Új Magyarország kis- és középvállalkozói hitelprogramban 25 milliárd forint uniós és banki forrással a kkv-k számára összesen 50 milliárd forint hitelkeret áll rendelkezésre. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv jövőre induló kockázati tőkeprogramjában 45 milliárd forint uniós forrás lesz, és ennek révén a magántőke-társaságok tőkéjével összesen 63 milliárd forint kockázati tőkét kaphatnak a fejlődőképes kkv-k.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: ezek a programok nem terhelik a költségvetést, annak forrásául uniós, illetve már korábban betervezett hazai támogatások szolgálnak. Jelenleg az uniós források mintegy 20 százaléka jut közvetlenül a vállalkozások támogatására az Új Magyarország Fejlesztési Tervben hét év alatt.

Ez a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, a Közép-Magyarország Operatív Program gazdaságfejlesztési fejezetéből közvetlenül a kis- és középvállalkozásoknak kiírt pályázatok, a regionális operatív programok gazdaságfejlesztési, illetve turisztikai fejlesztési kereteiből származik. Tartalmazza továbbá a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) kis- és középvállalkozások képzését szolgáló keretét is.< /p>

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

Vállalkozói kávéház a Pénzügyminisztériumban

A Magyar Gazdaság Kávéháza ismét kinyit a Pénzügyminisztériumban. Első alkalomra májusban kerül sor, a vita témája pedig a versenyképesség. Azt vizsgálják a szereplők, hogy mit tesz és mit kér a KKV szektor a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében?

2023. március 27.

Nem védekeznek tudatosan az emberek a pénzforgalmi visszaélések ellen

Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a pénzforgalmi visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan – derült ki az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból.