Idén 17 tematikában tervez emlékérmét kibocsátani a Magyar Nemzeti Bank


Idén 17 tematikában tervez emlékérmét kibocsátani a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely 2024-ben ünnepli alapítása 100. évfordulóját.

Az MNB MTI-hez elküldött tájékoztatása szerint a 2024-es tematikailag és technikailag is sokrétű emlékérmeprogramban hat korábban megkezdett sorozat folytatása is szerepel.

Az évfordulók között lesz a Magyar Gyermekorvosok Társasága alapításának 100., a Rubik-kocka feltalálásának 50., Salkaházi Sára születésének 125., a polgári közjegyzőség alapításának 150., valamint az MNB alapításának 100. évfordulója. A tájékoztató szerint a bankintézet centenáriumi emlékérméivel kapcsolatos részleteket az ünnepi évforduló eseménysorozata folyamán teszik közzé.

A Hazai vármegyék és vármegyeszékhelyek sorozatban Baranya vármegye, Pécs címmel jelenik meg érme márciusban, 20 000 forint névértékben ezüst, 3000 forint névértékben színesfém változatban. Magyar származású Nobel-díjasok sorozatban Karikó Katalin biokémikus, Krausz Ferenc fizikus és Oláh György kémikus tiszteltére bocsát ki emlékérmét az MNB.

Ezek mellett 2024-ben tovább bővül az Árpád-házi magyar szentek, a Nemzeti Hauszmann program, a Nemzeti emlékhelyek, valamint Középkori magyar aranyforintok sorozat is.

Emlékérem jelenik meg Kincsem, a magyar versenyló, XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Paralimpiai Játékok, valamint Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 aradi vértanú címmel. A tervek szerint azt a külpolitikai jelentőségű aktualitást is emlékérme örökíti meg, hogy hazánk tölti be 2024-ben az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét – áll a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

Kamatot vágott a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

2024. július 23.

Hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet – új szabályok a termékek fenntarthatóságának növeléséért

Július 18-án hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet az Európai Unióban, lehetővé téve azon kötelező környezetvédelmi szempontok előírását, amelyeket az uniós piacra kerülő termékek tervezésekor figyelembe kell venni. A Keretrendelet célja, hogy lényegesen javítsa az uniós piacon forgalmazott termékek körforgásos jellegét, energiahatékonyságát és más fenntarthatósági tulajdonságait. Dránovits Dóra és Horváth Fanny, a DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták a rendelet főbb intézkedéseit.

2024. július 22.

Lendületet vett az ingatlanpiac

A hazai ingatlanpiacon a Duna House (DH) becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult, ami 40 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.