Vége a befektetési aranykornak, eljött az aktív portfóliókezelés időszaka


Évi tízmilliárdokat bukik a lakosság azzal, hogy hagyja parlagon heverni a pénzét befektetés helyett – nem mindegy azonban, hogy mibe rakjuk a pénzünket. Karagich István a Blochamps Capital tulajdonos ügyvezetője a Forbes Money Masters Workshop sorozat első előadójaként átfogó áttekintést nyújtott a pénzpiacok és a vagyonosok világáról, és arra a kérdésre is választ adott, az állampapírokon túl milyen befektetések közül választhatunk még pénzünk gyarapítása érdekében.

A Forbes Money Masters rendezvényen Karagich István felhívta a figyelmet a kockázatkezelés és a befektetői racionalitás fontosságára, különösen most, amikor a világgazdaság és -kereskedelem átalakulóban van, komoly geopolitikai kockázatok uralkodnak és az egész pénzügyi piac instabil, így állandó befektetői figyelmet követel nem csupán a kisbefektetőktől, de a professzionális vagyonkezelőktől is.

Karagich kiemelte: „Működési fronton kihívás a befektetési szabályozói környezet, a befektetők növekvő kockázati költségei, a volatilis és bizonytalan globális részvénypiacok, a csökkenő ám még mindig magas kamatlábak, a masszív infláció és a bizonytalan munkaerőpiaci helyzet, melyek megnehezítik a vagyonkezelő szolgáltatók számára, hogy tartósan kiemelkedő befektetési teljesítményt nyújtsanak, ám a szakértelmet ebben a környezetben sem váltja ki a véletlen szerencse.”

Míg az elmúlt éveket nyugodtan nevezhetjük befektetési aranykornak, most az aktív portfólió- és vagyonkezelés időszaka jött el.

Nem lehet ölbe tett kézzel ülni, és várni a hozamokat, azokért meg kell küzdeni – diverzifikációval, szakmai hozzáértéssel felvértezve. Jórészt az állampapír befektetési csábításának és a magas hozamkörnyezetnek köszönhetően némileg már érzékelhetőek pozitív társadalmi pénzügyi tudatossági folyamatok, 2022-ben például a bevallott tőkejövedelem 2400 milliárd forint volt, ami bíztató az egy évvel korábbi mindössze 1900 milliárd forinthoz képest. És bár a 2023-as tőkejövedelmekről csak május után kapunk pontos adatokat, de prognózisunk szerint bőven 3000 milliárd forint felett lesz ami üdvözítő növekedési dinamika lenne, azonban sajnálatosan az érintett társadalmi réteg még mindig elkeserítően vékonynak mondható. 2021-ben 263 ezer, 2022-ben 329 ezer magánszemély vallott be bármilyen tőkejövedelmet, ami 2023-ra akár 380 ezer főre emelkedhet, ez azonban még mindig fedi le a legfelső vagyondecilis 420.000 háztartást felölelő rétegét.

Az elmúlt évtizedekben nem volt kétszámjegyű infláció, ez pedig nemcsak lakossági, de befektetési fronton is sok beidegződést okozott. A vagyonkezelők az elmúlt években passzív befektetési stratégiával indexkövető alapokon keresztül is tisztes reálhozamot produkáltak. A megemelkedett inflációs környezetben viszont teljesen más eszköztárra lett szükségük. Ez az ügyfelek megítélését is megváltoztatta.

„A befektetői világban a tudatos kockázatkezelés és befektetői racionalitás ma kritikusabb szükség, mint valaha!” – emelte ki Karagich István.

„Ebben a hozamvágta környezetben a befektetőknek a tőzsdei önmérséklet kialakítása és fenntartása elengedhetetlen a stabil és sikeres befektetésekhez. Ugyanakkor a vagyonkezelés már nem csupán a hagyományos megtakarítási és befektetési célokat szolgálja. Az állampapíron túl is van élet. Az ügyfelek értékrendjének változása és a fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülése is egyre inkább megjelenik a piacon, lehetőséget adva azoknak, akik a pénzügyeket és befektetéseket a fenntarthatóság jegyében szeretnék kezelni.” tette hozzá.

Karagich külön felhívta a figyelmet a tényre, hogy az elmúlt időszakban a befektetői pszichológia, az érzelmi intelligencia és hagyományosan női alapkészségek is felértékelődtek.

„Ezen erények és képességek újrafelfedezése és értékelése jelentős áttörést hozhat a befektetések sikeres kezelésében és hosszú távú gyarapításában.” – tette hozzá.

Forrás:


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Bizonytalanok a vállalkozások a kamara felmérése szerint

A vállalkozások bizonytalanságára utal, hogy a 2024. januári adatfelvétel alapján készült első negyedéves konjunktúramutató plusz 13 pontra csökkent a 2023. októberi plusz 21 pontról – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) kedden.

2024. február 21.

Egészségügyi prevenció célzottan: stratégiai előny a cégek számára

Az egészség és a produktivitás szoros összefüggése kiemelt téma napjaink munkahelyi környezetében. A munkavállalók egészségének megőrzése és támogatása nemcsak etikai, hanem üzleti szempontból is kiemelt fontosságúvá vált. Az MBH Gondoskodás Egészségpénztár által nyújtott szolgáltatások kiváló lehetőséget kínálnak a cégek számára arra, hogy stratégiai előnyt nyerjenek a munkahelyi egészségmegőrzés terén. A prevenciós szűrővizsgálatok és egészségprogramok nemcsak a munkavállalók jólétére és egészségére fókuszálnak, hanem közvetetten a vállalat teljesítményére és eredményességére is hatást gyakorolhatnak.