Indul a kockázatitőke-program


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Január végétől, február elejétől juthatnak kockázati tőkéhez a vállalkozások a Jeremie program keretében, az EU tagállamai közül elsőként Magyarországon.

Január végétől, február elejétől juthatnak kockázati tőkéhez a vállalkozások a Jeremie program keretében, az EU tagállamai közül elsőként Magyarországon. Ezt hangsúlyozta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram alapkezelői pályázatának eredményhirdetésén. Nyolc nyertese van a hat konvergenciarégió (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl) és külön Közép-Magyarország kiszolgálására meghirdetett kiírásnak.

„”Habár buktatókkal, de végül sikerrel zárult ez a pályázat, amely újabb forrást biztosít a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozására” – jegyezte meg a miniszter. Összesen 18 pályázat érkezett be, ezek közül hármat formai, hetet pedig tartalmi okokból nem tudtak elfogadni. Varga István egyúttal utalt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke által eredménytelennek nyilvánított korábbi pályázati fordulóra (VG, június 9., 5. oldal). Akkor 25 pályázatot adtak be, s ezek „70 százaléka nem jutott el az értékelési szakaszba”. Szerinte a mostani forduló sikerével igazolást nyert az NFÜ (sokak által bírált) akkori döntése az új pályázat kiírására.
A hat konvergenciarégióba 27,5, Közép-Magyarországra pedig 4 milliárd forint jut el a 31,5 milliárd forintos teljes európai uniós Jeremie-keretből 2013 végéig. Ehhez társulnak 13,5 milliárd forinttal az alapkezelőkhöz csatlakozott magánbefektetők. „Az így rendelkezésre álló 45 milliárd forintnyi kockázati tőke elsősorban a korai vagy növekedési életszakaszban lévő kis- és közepes méretű vállalkozások tőkéhez jutását és megerősödését segíti” – közölte Kocsi Magdolna, az NFÜ illetékes irányító hatóságának főigazgatója. Emellett elvárás az is, hogy az alapkezelők tervezett befektetési portfóliójában az innovatív és/vagy kezdeti fázisú befektetések együttes aránya legalább 30 százalék legyen.

A nyertesek közül a Central Fund az innovatív vállalkozások finanszírozásához kívánja felhasználni 5 milliárd forintos keretét, amelyből 3,5 milliárdot nyertek a pályázaton, és 1,5 milliárd forintot gyűjtöttek össze a saját befektetőik körében. Varga Zoltán ügyvezető, a cég fő tulajdonosa eddigi munkájuknak és kreativitásuknak tulajdonítja pályázati sikerüket.

A DBH Investment 6 milliárd forintos kerettel rendelkezik, ebből 3,5 milliárdot nyertünk a Jeremie program pályázatán és 1,5 milliárd forint a magánbefektetők részesedése” – tájékoztatta lapunkat Erdei Sándor, a cégcsoport vezérigazgatója. Átlagosan 200-250 millió forintos befektetésekben gondolkodnak, konkrét esetben egy tőkekihelyezés ennél nagyobb vagy kisebb is lehet.

Többet, gyorsabban és magas minőségben – ezt a hármas célt emelte ki Bruckner Zoltán, a Primus Capital ügyvezető igazgatója pályázati sikerüket kommentálva. Főleg az export révén globálisan előretörő vagy a szolgáltatási szektorban piaci rést betöltő tudásalapú projektekbe szeretnék befektetni 6,2 milliárdos keretüket, amelyből 4,34 milliárdot nyertek a pályázaton.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan – jelentette be szerdán a KSH.

2024. április 17.

Hatalmasak az anyagi különbségek a középkorúak táborában

Bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben, így érdemben nem változott az anyagi helyzetüket jónak vagy gyengének látók aránya. A K&H biztos jövő felmérés idei első negyedéves eredményei szerint a 30-59 évesek 58 százaléka inkább pozitívnak tartja az anyagi helyzetét, 42 százalékuk pedig gyengének. A válaszadók háztartásában az átlagos jövedelem 499 ezer forint volt, ami magas értéknek számít, ugyanakkor a korábban látott emelkedés megállt. A középkorúak 2 százaléka átlagosan 232 ezer forintos háztartási jövedelem mellett úgy érzi, hogy nélkülöznie kell, míg a másik végletet a 751 ezer forintos átlaggal rendelkezők képviselik, akiknek nincs anyagi gondja és rendszeresen félre tudnak tenni.