Indul a kockázatitőke-program

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. október 12.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Január végétől, február elejétől juthatnak kockázati tőkéhez a vállalkozások a Jeremie program keretében, az EU tagállamai közül elsőként Magyarországon.

Január végétől, február elejétől juthatnak kockázati tőkéhez a vállalkozások a Jeremie program keretében, az EU tagállamai közül elsőként Magyarországon. Ezt hangsúlyozta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram alapkezelői pályázatának eredményhirdetésén. Nyolc nyertese van a hat konvergenciarégió (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl) és külön Közép-Magyarország kiszolgálására meghirdetett kiírásnak.

“”Habár buktatókkal, de végül sikerrel zárult ez a pályázat, amely újabb forrást biztosít a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozására” – jegyezte meg a miniszter. Összesen 18 pályázat érkezett be, ezek közül hármat formai, hetet pedig tartalmi okokból nem tudtak elfogadni. Varga István egyúttal utalt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke által eredménytelennek nyilvánított korábbi pályázati fordulóra (VG, június 9., 5. oldal). Akkor 25 pályázatot adtak be, s ezek „70 százaléka nem jutott el az értékelési szakaszba”. Szerinte a mostani forduló sikerével igazolást nyert az NFÜ (sokak által bírált) akkori döntése az új pályázat kiírására.
A hat konvergenciarégióba 27,5, Közép-Magyarországra pedig 4 milliárd forint jut el a 31,5 milliárd forintos teljes európai uniós Jeremie-keretből 2013 végéig. Ehhez társulnak 13,5 milliárd forinttal az alapkezelőkhöz csatlakozott magánbefektetők. „Az így rendelkezésre álló 45 milliárd forintnyi kockázati tőke elsősorban a korai vagy növekedési életszakaszban lévő kis- és közepes méretű vállalkozások tőkéhez jutását és megerősödését segíti” – közölte Kocsi Magdolna, az NFÜ illetékes irányító hatóságának főigazgatója. Emellett elvárás az is, hogy az alapkezelők tervezett befektetési portfóliójában az innovatív és/vagy kezdeti fázisú befektetések együttes aránya legalább 30 százalék legyen.

A nyertesek közül a Central Fund az innovatív vállalkozások finanszírozásához kívánja felhasználni 5 milliárd forintos keretét, amelyből 3,5 milliárdot nyertek a pályázaton, és 1,5 milliárd forintot gyűjtöttek össze a saját befektetőik körében. Varga Zoltán ügyvezető, a cég fő tulajdonosa eddigi munkájuknak és kreativitásuknak tulajdonítja pályázati sikerüket.

A DBH Investment 6 milliárd forintos kerettel rendelkezik, ebből 3,5 milliárdot nyertünk a Jeremie program pályázatán és 1,5 milliárd forint a magánbefektetők részesedése” – tájékoztatta lapunkat Erdei Sándor, a cégcsoport vezérigazgatója. Átlagosan 200-250 millió forintos befektetésekben gondolkodnak, konkrét esetben egy tőkekihelyezés ennél nagyobb vagy kisebb is lehet.

Többet, gyorsabban és magas minőségben – ezt a hármas célt emelte ki Bruckner Zoltán, a Primus Capital ügyvezető igazgatója pályázati sikerüket kommentálva. Főleg az export révén globálisan előretörő vagy a szolgáltatási szektorban piaci rést betöltő tudásalapú projektekbe szeretnék befektetni 6,2 milliárdos keretüket, amelyből 4,34 milliárdot nyertek a pályázaton.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek:


Nagyot nőtt a termőföld ára
2020. február 27.

Nagyot nőtt a termőföld ára

A termőföld hektáronkénti átlagára elérte az 1,6 millió forintot tavaly, ami 11 százalékos drágulás az előző évhez képest az Agrotax Kft. legfrissebb elemzése szerint.

A kereskedelmi cégek vezetői a legoptimistábbak
2020. február 27.

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint meglehetősen optimistán nyilatkoztak a cégvezetők pénzügyeik idei alakulásáról, különösképp a kereskedelmi szektorban.

Az elrettentést célozza a Telekom-bírság
2020. február 26.

Három héten belül a második súlyos büntetést szabta ki a Gazdasági Versenyhivatal a Magyar Telekomra, mert a társaság megtévesztette a fogyasztókat.

Tovább nőtt az építőipari cégek száma
2020. február 26.

Az építőipari cégek számának növekedése 2020-ban sem állt meg, annak ellenére, hogy 2019 végén az építőipari termelés növekedése alacsonyabb fokozatba kapcsolt.