Iparűzési adó – előlegfizetés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A helyi iparűzési adóval kapcsolatos feladatok 2010. június 29-ével visszakerültek az önkormányzati adóhatósághoz. Az ideiglenes, illetve állandó jellegű tevékenységgel összefüggő iparűzési adót így már az önkormányzathoz kell befizetni. Igaz ez a szeptember 15-éig teljesítendő előlegekre is.

Az APEH legkésőbb a június 28-i terhelési dátummal teljesített befizetéseket fogadhatta csak el. A később érkezett összegeket visszautalják a befizető számára. Az iparűzési adóköteles tevékenységre vonatkozó bejelentéseket és bevallásokat a törvénymódosítás folytán ahhoz az önkormányzathoz kell teljesíteni, amelynek területén az adózó székhelyet vagy telephelyet létesített, illetve amelynek területén az ideiglenes (alkalmi) jellegű iparűzési tevékenységet folytat. A változások bejelentését ugyancsak az önkormányzati adóhatósághoz kell küldeni. Ha bárki egy esetleg elmulasztott vagy olyan bevallási kötelezettségét teljesíti, amely 2010. június 29. napjánál korábbi (azt megelőző) bevallási időszakra vonatkozik, akkor is az önkormányzathoz kell ezeket a bevallásokat teljesíteni, akárcsak az önellenőrzést.

Az APEH ugyanakkor az önkormányzatoknak átadja azokat az adatokat, amelyeket az iparűzési adó fizetésének az elmulasztásával kapcsolatos.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

JóAutók.hu: 13 százalékkal nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.