Iparűzési adó – előlegfizetés

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. szeptember 13.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A helyi iparűzési adóval kapcsolatos feladatok 2010. június 29-ével visszakerültek az önkormányzati adóhatósághoz. Az ideiglenes, illetve állandó jellegű tevékenységgel összefüggő iparűzési adót így már az önkormányzathoz kell befizetni. Igaz ez a szeptember 15-éig teljesítendő előlegekre is.

Az APEH legkésőbb a június 28-i terhelési dátummal teljesített befizetéseket fogadhatta csak el. A később érkezett összegeket visszautalják a befizető számára. Az iparűzési adóköteles tevékenységre vonatkozó bejelentéseket és bevallásokat a törvénymódosítás folytán ahhoz az önkormányzathoz kell teljesíteni, amelynek területén az adózó székhelyet vagy telephelyet létesített, illetve amelynek területén az ideiglenes (alkalmi) jellegű iparűzési tevékenységet folytat. A változások bejelentését ugyancsak az önkormányzati adóhatósághoz kell küldeni. Ha bárki egy esetleg elmulasztott vagy olyan bevallási kötelezettségét teljesíti, amely 2010. június 29. napjánál korábbi (azt megelőző) bevallási időszakra vonatkozik, akkor is az önkormányzathoz kell ezeket a bevallásokat teljesíteni, akárcsak az önellenőrzést.

Az APEH ugyanakkor az önkormányzatoknak átadja azokat az adatokat, amelyeket az iparűzési adó fizetésének az elmulasztásával kapcsolatos.


Kapcsolódó cikkek:


Nagyot nőtt a termőföld ára
2020. február 27.

Nagyot nőtt a termőföld ára

A termőföld hektáronkénti átlagára elérte az 1,6 millió forintot tavaly, ami 11 százalékos drágulás az előző évhez képest az Agrotax Kft. legfrissebb elemzése szerint.

A kereskedelmi cégek vezetői a legoptimistábbak
2020. február 27.

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint meglehetősen optimistán nyilatkoztak a cégvezetők pénzügyeik idei alakulásáról, különösképp a kereskedelmi szektorban.

Az elrettentést célozza a Telekom-bírság
2020. február 26.

Három héten belül a második súlyos büntetést szabta ki a Gazdasági Versenyhivatal a Magyar Telekomra, mert a társaság megtévesztette a fogyasztókat.

Tovább nőtt az építőipari cégek száma
2020. február 26.

Az építőipari cégek számának növekedése 2020-ban sem állt meg, annak ellenére, hogy 2019 végén az építőipari termelés növekedése alacsonyabb fokozatba kapcsolt.