Ismét vásárolt a magyar


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áprilisban 3,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, amire csaknem 7 éve nem volt példa.


Áprilisban 3,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben, naptárhatástól megtisztított adatok szerint – közölte honlapján a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem esetében 3,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 6,3 százalékkal emelkedett az értékesített mennyiség. A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítései egy év alatt nem változtak – olvasható a statisztikusok jelentésében. Havi összevetésben az előzetes becslés szerint a növekedés üteme meghaladta az 5 százalékot.

Az adatsort minden várakozást messze felülmúlónak nevezte gyorselemzésében Suppan Gergely; a Takarékbank senior elemzője emlékeztetett: ennél nagyobb mértékben legutóbb 2006. szeptemberében bővült a kiskereskedelmi forgalom.

A fogyasztói bizalom növekedése, a foglalkoztatás bővülése, a 38 éves mélypontra süllyedő infláció magyarázza a jó adatot a közgazdász szerint. Ugyanakkor a rendkívül kedvező havi teljesítmény feltehetően a márciusi télies időjárásnak is köszönhető, ami az előző hónapban visszafogta a vásárlásokat és az üzemanyag-forgalmat egyaránt, így az áprilisi adat részben a márciusi gyenge adatsor korreckiója lehet.

A bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskelmi forgalom a korábbi várakozásokhoz képest magasabb szinten stabilizálódhat; az év egészében a bővülés több mint 1 százalékos lehet – írja a Takarékbank elemzője.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.