Januárban a vártnál kevésbé javult a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe


Az elemzők által vártnál kevésbé javult a Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett euróövezeti befektetői hangulatindexe.

A Sentix euróövezeti befektetői bizalmat tükröző konjunktúraindexe mínusz 15,8 pontra javult a decemberi mínusz 16,8 pontról, és ezzel már a harmadik egymást követő hónapban jegyeztek fel egyre kedvezőbb adatot. A piac ugyanakkor jobb adatra, mínusz 15,5 pontra számított januárra.

Az alindexek közül az aktuális helyzet megítélésének mutatószáma harmadik hónapja jelez javulást, januárban mínusz 22,5 pont lett az előző havi mínusz 23,5 pont után. A gazdasági várakozások almutatója mínusz 9,8 pontról mínusz 8,8 pontra, február óta a legmagasabb szintre erősödött, ezzel negyedik hónapja jegyeztek fel növekedést.

Az 1282 befektető részvételével végzett közvélemény-kutatást január 4. és január 6. között végezték.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Rangos nemzetközi turisztikai díjakat hozott a kínai újév Magyarországnak

Kínától, az egyik legfontosabb küldőországtól öt jelentős szakmai elismerésben részesült a magyar turisztikai szektor. A kínai National Geographic Travel a legminőségibb úti célok között ajánlja Magyarországot, a Voyage Magazine pedig az Év új feltörekvő desztinációjának választotta hazánkat. Emellett az ország vezető turisztikai médiuma, valamint a legnagyobb szálláshelyfoglaló platformja több kategóriában is a legjobbak közé sorolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) országimázsépítő és forgalomösztönző tevékenységét.

2024. február 21.

Új rendelet az élelmiszer-infláció kezelésére

Valószínűleg a legtöbben találkoztunk már olyan helyzettel, amikor megvettük kedvenc csokoládénkat az élelmiszerboltban, majd otthon felbontva meglepődve tapasztaltuk, hogy a csokoládé mérete és súlya csökkent, miközben a csomagolás és az ár változatlan maradt. Ezt a jelenséget angolul shrinkflation-nek, magyarosítva „zsugorflációnak” nevezik, amely nem csak a csokoládénál, hanem bármilyen előre csomagolt terméknél előfordulhat. A jelenség csökkentése, megelőzése, illetve a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében a magyar kormány elfogadta az 1/2024. (I. 9.) Korm. rendeletet, amely 2024. február 1. napján lépett hatályba.