Januártól megint változnak az áfa-szabályok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió áfa-irányelvének legutóbbi módosítása miatt 2010 januárjától jelentős változások lesznek a hazai áfa-szabályozásban, ezek közül a legfontosabb, hogy újra definiálják a szolgáltatások teljesítési helyét – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Az új rendelkezések többségét a tagországoknak 2010-ig kell nemzeti szabályozásukba építeniük, egyes rendelkezéseket viszont csak később (több lépcsőben) 2015-ig kell integrálniuk. A módosító javaslat már elérhető a Pénzügyminisztérium (PM) honlapján.

A jelenlegi szabályozás szerint egy szolgáltatás teljesítési helyét a szolgáltatást nyújtó székhelye alapján kell meghatározni, de számos kivétel létezik már most is – áll a Deloitte anyagában. Az új szabályozás különbséget tesz majd aszerint, hogy a szolgáltatás igénybe vevője adóalanynak, vagy magánszemélynek minősül-e. Üzleti környezetben az általános szabály szerint a teljesítési hely ott lesz, ahol a szolgáltatást igénybe vevő letelepedett; ez eddig csak meghatározott szolgáltatások esetében volt alkalmazandó.

A szabály elhanyagolható mértékű terhet jelent az adóalanyok részére, könnyű alkalmazni, és elkerülhetővé válik a külföldiek regisztrációs kötelezettsége, továbbá könnyebbé válik a fiskális kötelezettségeknek való megfelelés is – idézi a közlemény Veszprémi Istvánt, a Deloitte adótanácsadási üzletágának partnerét. A nemzetközi ügyletek tekintetében a fordított adózás alkalmazása válik általánossá.

Lakossági viszonylatban az általános szabály nem változik, a teljesítés helyének a szolgáltatás nyújtó székhelye, illetve a teljesítéssel legközvetlenebbül érintett állandó telephelye szerinti ország minősül.

Az új szabályok jelentős mértékben egyszerűsíteni fogják a teljesítés helyének meghatározását üzleti környezetben, és várhatóan a szolgáltatások minősítésével kapcsolatos viták száma is jelentősen csökkenni fog – véli a Deloitte szakértője. Az új főszabály alkalmazandó 2010-től egyebek között a közösségi fuvarozásra, a bérmunka-szolgáltatástípusokra. Számottevően csökkenni fog a kivételek száma, továbbra is életben marad azonban például az ingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatásnyújtás, vagy a személyszállítási szolgáltatások esetén ma is alkalmazott kivételek.

A szabályozás új eleme, hogy külön előírások vonatkoznak az éttermi és egyéb vendéglátóipari szolgáltatásokra: teljesítési helyük ott lesz, ahol a szolgáltatást ténylegesen nyújtják, függetlenül attól, hogy ki az igénybe vevő. Azon éttermi és vendéglátóipari szolgáltatások esetében, amelyeket ténylegesen hajókon, repülőgépek fedélzetén vagy vonatokon nyújtanak, és a közösségen belüli személyszállításhoz kapcsolhatók, a teljesítési hely a személyszállítás kezdő pontja szerint alakul.

Az üzleti környezetre vonatkozó kivételek az esetek nagy részében lakossági környezetben is alkalmazandóak – mondja Veszprémi István. Speciális szabályok vonatkoznak viszont a telekommunikációs, a közvetítési, illetve az elektronikusan nyújtott szolgáltatásokra. Lakossági viszonylatban a jelenlegi szabályok alapján e szolgáltatások teljesítésének helye elviekben a szolgáltatást nyújtó székhelye szerint alakul, ameddig az az EU-ban van.

Mivel ezek a szolgáltatások nagy távolságból is könnyen nyújthatóak, érdemes egy olyan országból szolgáltatni, ahol alacsony adókulcs alkalmazandó (VAT rate shopping). Hogy ezt kivédjék, a teljesítési hely a vevő székhelye, lakóhelye szerint alakul még akkor is, ha a vevő nem adóalany. Mivel ez jelentős hatással lesz az alacsony áfa-kulccsal rendelkező tagállamok költségvetésére, hosszabb átmenetet biztosítanak, a szabályok lakossági környezetben csak 2015. január 1-jén lépnek hatályba.

Az új szabályok alkalmazása megnehezíti a szektorban tevékenykedő adóalanyok helyzetét az áfa-bevallások bonyolultabbá válása miatt. Szükséges lehet akár mind a 25 tagállamban adóalanyként bejelentkezni, míg jelenleg e szolgáltatásokat egyetlen áfa adószám alatt is nyújtani lehet. Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében azonban az úgynevezett egyablakos rendszerben elegendő lesz egyetlen, az összes EU tagállamban felmerülő áfa-kötelezettséget magában foglaló áfa-bevallást benyújtani.

Januártól egy további adminisztrációs teher nehezedik a vállalkozásokra, aminek célja a fordított adózás megfelelő alkalmazásának hatékonyabb ellenőrzése – mondja a Deloitte szakértője. Az adott szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknak havi esedékességgel összesítő nyilatkozatot kell benyújtani azon szolgáltatásokra vonatkozóan, amelyek a főszabály hatálya alá tartoznak. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell azon vevők, illetve értékesítők adószámát, amelyek részére az adóalany adóköteles szolgáltatást nyújtott, illetve amelyektől ilyet igénybe vett.

Az EU 2008 decemberében egy új irányelvet is elfogadott, aminek célja az áfacsalások elleni hatékonyabb küzdelem azáltal, hogy gyorsítják a tagállamok között a közösségen belüli termékforgalomra vonatkozó információk áramlását, cseréjét. Az egyik intézkedés alapján a jelenleg negyedévenként beadandó nyilatkozatot a jövőben havonta kell majd benyújtani, illetve a tagállamoknak engedélyezniük kell az elektronikus úton történő beadást is. A tagállamoknak ugyanakkor lehetőségük van a negyedéves bevallás engedélyezésére, ha a bejelentett összegek nem jelentősek. Az összesítő nyilatkozat a bevallás gyakoriságához igazodik. Emellett, 2010-től speciális gyakorisági szabály szerint az áfa-alanynak az összesítő nyilatkozat benyújtásával negyedévesről havi gyakoriságra kell áttérnie, ha átlépi a 100 ezer eurós küszöbértéket.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

JóAutók.hu: 13 százalékkal nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.