Jelképesen nőtt a gazdaság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyers adatok szerint 0,5 százalékos GDP-növekedés leginkább a mezőgazdaságnak köszönhető.


Magyarország bruttó hazai terméke a második negyedévben nyers adatok szerint 0,5, kiigazított adatok szerint pedig 0,1 százalékkal nőtt éves összevetésben – közölte honlapján részletes és végleges adataként a KSH. A GDP-növekedés negyedéves összevetésben szintén 0,1 százalékos volt. Az adatsor megegyezik az előzetes adatként publikálttal.

A gazdaság bővülése a mezőgazdaságnak köszönhető: a statisztikusok adatai szerint az agrárium által termelt hozzáadott érték – az előző évi gyenge termés miatt – 17,2 százalékkal nőtt. Az ipar hozzájárulása a GDP-hez 0,8 százalékkal csökkent; ezen belül a feldolgozóiparé 0,6 százalékkal esett vissza elsősorban a gyógyszergyártással foglalkozó vállalatok gyenge adatai miatt, viszont az építőipar teljesítménye hosszú lejtmenet után 6,9 százalékkal nőtt. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 0,1 százalékkal nőtt egy év alatt.

A GDP felhasználási oldaláról is részletes adatokat közölt a KSH: ezek szerint a háztartások tényleges fogyasztása 0,3 százalékkal nőtt, a közösségi fogyaszutás 0,6 százalékkal emelkedett, míg a beruházások hosszú idő után érdemben – 4,9 százalékkal – bővültek.

Részletes adatokat a gazdasági folyamatok alakulásáról itt talál.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.

2024. június 18.

EY: adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 18.

PwC: a CSRD feladja a leckét a vállalatoknak

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelve, a CSRD-követelmények teljesítésére, de sokan még nem igazán tudják, hogyan – derül ki a PwC első alkalommal elkészített Global CSRD Survey kutatásából.