Jelképesen nőtt a gazdaság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyers adatok szerint 0,5 százalékos GDP-növekedés leginkább a mezőgazdaságnak köszönhető.


Magyarország bruttó hazai terméke a második negyedévben nyers adatok szerint 0,5, kiigazított adatok szerint pedig 0,1 százalékkal nőtt éves összevetésben – közölte honlapján részletes és végleges adataként a KSH. A GDP-növekedés negyedéves összevetésben szintén 0,1 százalékos volt. Az adatsor megegyezik az előzetes adatként publikálttal.

A gazdaság bővülése a mezőgazdaságnak köszönhető: a statisztikusok adatai szerint az agrárium által termelt hozzáadott érték – az előző évi gyenge termés miatt – 17,2 százalékkal nőtt. Az ipar hozzájárulása a GDP-hez 0,8 százalékkal csökkent; ezen belül a feldolgozóiparé 0,6 százalékkal esett vissza elsősorban a gyógyszergyártással foglalkozó vállalatok gyenge adatai miatt, viszont az építőipar teljesítménye hosszú lejtmenet után 6,9 százalékkal nőtt. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 0,1 százalékkal nőtt egy év alatt.

A GDP felhasználási oldaláról is részletes adatokat közölt a KSH: ezek szerint a háztartások tényleges fogyasztása 0,3 százalékkal nőtt, a közösségi fogyaszutás 0,6 százalékkal emelkedett, míg a beruházások hosszú idő után érdemben – 4,9 százalékkal – bővültek.

Részletes adatokat a gazdasági folyamatok alakulásáról itt talál.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Felkai: növelni az ökológiai művelésű területek mennyiségét

A fenntarthatóság része a mindennapoknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomonkövetése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Felkai Beáta Olga szerdán Tapolcán.

2023. szeptember 28.

Royal Flush az IT-szektorban, avagy ami mindent visz: ransomware

Ransom malware vagy ransomware egy olyan típusú rosszindulatú program, amely megakadályozza a felhasználókat, hogy hozzáférjenek a rendszerükhöz, avagy a személyes fájljaikhoz. Rendszerint váltságdíjat követelnek a hozzáférés visszaadásáért cserébe.

2023. szeptember 27.

Ajánlással segíti a jegybank az adathalászat elleni fellépést

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzforgalmi szolgáltatók részére a visszaélések kezelésére, észlelésére és megakadályozására – ismertette Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.