Jön az új Airbnb-szabályozás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Benyújtotta a kormány a rövid távú szálláshely kiadással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A javaslat indoklása szerint „a magánszálláshely és az egyéb szálláshely egy naptári éven belüli hasznosíthatósága időtartamának megállapíthatóságát (…)  helyi önkormányzati hatáskörbe utalja, amely alapján az önkormányzat rendeletben határozhatja meg a hasznosíthatóság éven belüli időtartamát. A szabályozás rugalmasságát így két tényező biztosítja: egyrészt, hogy a tevékenység korlátozására nem országosan egységesen, hanem helyben kerül sor, továbbá, hogy az önkormányzat nem köteles korlátozó rendeletet alkotni, hanem csak mérlegelése szerint abban
az esetben és ezen belül is olyan mértékben, amely a helyi viszonyok alapján indokolt.”

Vagyis az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy az év hány napján adhatók bérbe a településen a lakások, házak, nyaralók.

Az általános indoklás kitér arra, hogy „a javaslat szerint a helyben lakók magánéletéhez való joga, az otthon nyugalma, valamint a magánszálláshely üzemeltető érdekei közötti egyensúlyt a helyi önkormányzatok tudják megteremteni, azzal, hogy hatékony fellépési lehetőséget kapnak a helyi lakosok érdekeivel ellentétesen üzemeltetett magánszálláshelyekkel szemben.”


Kapcsolódó cikkek

2016. április 13.

Airbnb adót tervez a kormány

A Magyar Idők szerdai számában megjelent információk szerint rendet tenne a kormány a kiadó lakások piacán – írja az Index.