Jubileumi kiállítással ünnepli 250. születésnapját a BÁV Zrt.


250 éves a BÁV címmel nyílt jubileumi kiállítás a BÁV Zrt 250. születésnapja alkalmából csütörtökön Budapesten, a BÁV Art Aukciósház és Galériában. A kiállításon 250 különleges műtárgy, festmény, ékszer és bútor látható, amelyek az 1773-ban alapított cég, valamint Magyarország múltjából és jelenéből mutatnak meg egy-egy fontos értéket.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében felidézte, hogy a BÁV tevékenységét alapvetően a kézizálogüzlet és a műkereskedelem határozza meg. Mindkettő fejlődését és változását csak történelmi keretek között lehet és szabad vizsgálni – tette hozzá.

Emlékeztett arra, hogy a hitelezés, azon belül a biztosítékadás, a zálogtárgy fejében történő kölcsönnyújtás jóformán egyidős az emberiséggel és sok évezreddel megelőzi a pénzgazdálkodás kialakulását.

A Bizományi jogelődje 250 évvel ezelőtti megalapítása és működése során több olyan alapelvet fektetett le, amelyek a mai napig meghatározzák a társaság működését – jegyezte meg.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára felidézte, hogy 1773-ban Mária Terézia indította útjára a Bizományi jogelődjét. Mint mondta, a BÁV mai napig prosperáló cég.

A jogutód immár nemcsak pénzügyi szolgáltatóként van jelen, hanem a hazai műtárgykereskedelem megkerülhetetlen szereplője, azt tartják, hogy az arany legjobb ismerője, a polgári műgyűjtés, a kulturális értékmentés egyik leglelkesebb képviselője – fogalmazott az államtitkár.

Nagy Elek, a BÁV igazgatóságának elnöke a megnyitón kiemelte: sehol máshol, csak ebben az üzletágban, csak a BÁV-nál található meg a pénzügy és a művészet különleges összefonódása.

Mint elmondta, a kiállításra a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Hadtörténeti Múzeum adott kölcsön olyan műtárgyakat, amelyek a BÁV Zrt.-n keresztül kerültek gyűjteményeikbe.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a múzeum, amelyet egy évszázados kapcsolat köt össze a BÁV-val, 113 műtárgyat – majdnem a kiállított tárgyak felét – kölcsönözte a jubileumi kiállításra. Komoly kvalitású, csúcsdarabokat hoztak el az Eötvös-gyűjteményből, az üvegkerámia-gyűjteményből, az óragyűjteményből, a fegyvergyűjtemény és az éremtárból.

A tárlat egyik kiemelt ékessége a koronázási palást egy darabja, amelyet egy BÁV-aukción vásárolt meg a Nemzeti Múzeum – emelték ki a kiállításról kiadott közleményben.

A közlemény szerint a BÁV Zrt. tevékenységét egyszerre jellemzi az antik és a modern, a hagyományőrzés és a megújulás. A mai napig fontos szerepet tölt be a cég életében a képzőművészek támogatása, a műtárgyak védelme, és Magyarország egyik legrégebbi jogfolytonos cégeként a magángyűjtők és a múzeumok közötti összekötő szerepe. Ennek köszönhetően az elmúlt 100 évben mintegy 3000 műtárgy került magángyűjtőktől múzeumi tulajdonba.

A rendhagyó tárlat csütörtöktől november 12-ig tekinthető meg.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A szálláshelyeken először a szilveszter telítődik, majd a karácsony

Már dübörögnek a szilveszteri foglalások, és a karácsonyi napokra is megindult a kereslet. A trend ugyanaz, mint a korábbi években, vagyis elsőként a szilveszter telítődik, majd a karácsony, utána pedig a két ünnep közötti napok – közölte aktuális foglalási adatai alapján a Szallas.hu.

2023. december 5.

Fejlesztette gyártókapacitását a CE Glass Zrt.

Uniós támogatással, félmilliárd forintos beruházással fejlesztette gyártókapacitását a Szeged határában található üzemében a hőszigetelő és biztonsági üvegeket gyártó CE Glass Zrt. – tájékoztatott.