Jubileumi kiállítással ünnepli 250. születésnapját a BÁV Zrt.


250 éves a BÁV címmel nyílt jubileumi kiállítás a BÁV Zrt 250. születésnapja alkalmából csütörtökön Budapesten, a BÁV Art Aukciósház és Galériában. A kiállításon 250 különleges műtárgy, festmény, ékszer és bútor látható, amelyek az 1773-ban alapított cég, valamint Magyarország múltjából és jelenéből mutatnak meg egy-egy fontos értéket.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében felidézte, hogy a BÁV tevékenységét alapvetően a kézizálogüzlet és a műkereskedelem határozza meg. Mindkettő fejlődését és változását csak történelmi keretek között lehet és szabad vizsgálni – tette hozzá.

Emlékeztett arra, hogy a hitelezés, azon belül a biztosítékadás, a zálogtárgy fejében történő kölcsönnyújtás jóformán egyidős az emberiséggel és sok évezreddel megelőzi a pénzgazdálkodás kialakulását.

A Bizományi jogelődje 250 évvel ezelőtti megalapítása és működése során több olyan alapelvet fektetett le, amelyek a mai napig meghatározzák a társaság működését – jegyezte meg.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára felidézte, hogy 1773-ban Mária Terézia indította útjára a Bizományi jogelődjét. Mint mondta, a BÁV mai napig prosperáló cég.

A jogutód immár nemcsak pénzügyi szolgáltatóként van jelen, hanem a hazai műtárgykereskedelem megkerülhetetlen szereplője, azt tartják, hogy az arany legjobb ismerője, a polgári műgyűjtés, a kulturális értékmentés egyik leglelkesebb képviselője – fogalmazott az államtitkár.

Nagy Elek, a BÁV igazgatóságának elnöke a megnyitón kiemelte: sehol máshol, csak ebben az üzletágban, csak a BÁV-nál található meg a pénzügy és a művészet különleges összefonódása.

Mint elmondta, a kiállításra a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Hadtörténeti Múzeum adott kölcsön olyan műtárgyakat, amelyek a BÁV Zrt.-n keresztül kerültek gyűjteményeikbe.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a múzeum, amelyet egy évszázados kapcsolat köt össze a BÁV-val, 113 műtárgyat – majdnem a kiállított tárgyak felét – kölcsönözte a jubileumi kiállításra. Komoly kvalitású, csúcsdarabokat hoztak el az Eötvös-gyűjteményből, az üvegkerámia-gyűjteményből, az óragyűjteményből, a fegyvergyűjtemény és az éremtárból.

A tárlat egyik kiemelt ékessége a koronázási palást egy darabja, amelyet egy BÁV-aukción vásárolt meg a Nemzeti Múzeum – emelték ki a kiállításról kiadott közleményben.

A közlemény szerint a BÁV Zrt. tevékenységét egyszerre jellemzi az antik és a modern, a hagyományőrzés és a megújulás. A mai napig fontos szerepet tölt be a cég életében a képzőművészek támogatása, a műtárgyak védelme, és Magyarország egyik legrégebbi jogfolytonos cégeként a magángyűjtők és a múzeumok közötti összekötő szerepe. Ennek köszönhetően az elmúlt 100 évben mintegy 3000 műtárgy került magángyűjtőktől múzeumi tulajdonba.

A rendhagyó tárlat csütörtöktől november 12-ig tekinthető meg.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

JóAutók.hu: 13 százalékkal nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.