Kétmilliárd apróban – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fizetni 2008 tavasza óta már nem lehet az 1 és 2 forintos érmékkel, de az értéküket néhány hétig még őrzik; ideje otthon körbenézni. Az InfoTandem heti infografikájából az is kiderül, hogy az érvényes pénzcímletek közül az 5 forintosból, illetve a 10 ezres bankóból van a legtöbb forgalomban.


Ki hajolna le ma már egy 1 forintosért? Valószínűleg nagyon kevesen. És vajon hányan mondanának nemet, ha valaki bekopogna hozzájuk, hogy elkérje a fiók alján lapuló 1 és 2 forintos érméket, amelyeket immár fél évtizede kivontak a forgalomból? Talán még kevesebben. Pedig ha időben nekivágtunk volna, és sikerült volna eljutnunk minden magyarországi háztartásba, akkor a végén akár milliárdosként is zárhattuk volna ezt a minimalista projektet. A Magyar Nemzeti Bank becslései szerint ugyanis még jelenleg is több mint 800 millió darab 1 forintos és 660 millió 2 forintos kallódik a lakosságnál, ami együttvéve 2 milliárd forintot meghaladó vagyont tesz ki. És bár ezekkel az érmékkel 2008. március elseje óta nem lehet fizetni, az idén február végéig a jegybankban még beválthatóak.

Aki tehát komolyabb rolnikra vagy színültig telt perselymalacokra bukkan otthon, néhány hétig még a pénztárhoz fáradhat. Félő, kevesen lesznek ilyenek, így e tetemes summa végleg elvész. Azt, hogy milyen hatalmas mennyiségről van szó, jól szemlélteti: e két elfeledett pénzdarabból még mindig jóval többet tartunk otthon, mint a még forgalomban lévő érmékből együttvéve. Persze a névérték összevetése már más eredményt hoz ki: a 6 féle címletű érvényes „aprópénz” mindösszesen 48 milliárd forintra rúg. Az 5 forintosokból van a legtöbb: több mint 400 millió darab.

Szintén érdekes kvízkérdés lehetne, vajon mennyire jöhet ki az együttes névértéke a forgalomban lévő forintbankjegyeknek, amelyekből – a 2012. szeptember végi helyzetet tükröző MNB-kimutatások szerint – összesen 285,7 millió darab jár kézről kézre. A végösszeg – pláne, ha tudjuk, hogy a bankkártyás fizetés egyre terjed – valóban mellbevágó: kereken 2,5 billió forint. Ehhez képest az a pár milliárdot érő, s hamarosan teljesen értéktelenné váló érmécske tényleg csak aprópénz…


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A celebek ideje lejárt? Így változik a vásárlói magatartás 2024-ben

Egyre tudatosabb vevők, kevésbé hatnak már rájuk a hagyományos vásárlásösztönző reklámok. A celebek szintén kezdik elveszíteni a befolyásolási képességüket, már a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak igazán a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket – derül ki az EY legfrissebb, 30 országban több mint 23 000 fogyasztó megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 13.

Magyarországon is megnőhet a vállalati visszaélések száma a globális gazdasági lassulás miatt

Egyre több hazai cég lép fel tudatosan a szervezeten belüli korrupció ellen. A világgazdaság lassulása azonban olyan pénzügyi nyomást helyez a vezetőkre és munkatársakra is, ami miatt az etikus működés melletti törekvések ellenére is könnyebben követnek el szabálysértést – mutat rá az EY 53 országban, köztük Magyarországon összesen 5464 munkavállaló és igazgatósági tag bevonásával készült nemzetközi kutatása.

2024. június 13.

Az MNB 45 millió forintos bírságot szabott ki egy szlovákiai cégre

Az MNB 45 millió forint bírságot szabott ki a révkomáromi (Szlovákia) székhelyű Trust Komarno s.r.o.-ra felügyeleti engedély nélküli követelésvásárlás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység további folytatását, valamint feljelentést is tesz – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.