Kevés az e-hulladék


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre gazdaságtalanabb az elektronikai szemét begyűjtése és hasznosítása

Komoly többletráfordítást követel meg a jelenlegi gazdasági helyzet az elektronikai hulladékok gyűjtését és hasznosítását koordináló szervezetektől.

A kht. formában működő hulladékgyűjtők költségei az idén 15-20 százalékkal is növekedhetnek az e-hulladékok beszerzési forrásainak elapadása és az újrahasznosításra előkészített nyersanyagok felvásárlási árainak csökkenése miatt.

A szervezetek gazdálkodásának alapját az jelenti, hogy új berendezések vásárlása esetén a kereskedőknek vissza kell venniük a lecserélendő gépeket a vásárlóktól.

Az idei 15-20 százalékos forgalomcsökkenésen túl, amely az elektronikai kereskedelmet sújtja, az is nehezíti a helyzetüket, hogy a visszaesés mértéke a hulladékhasznosítási szempontból legértékesebb fogyasztási cikkeknél volt kiugró. Ilyenek az informatikai és szórakoztatóelektronikai eszközök, valamint a háztartási nagygépek.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

Továbbra sincs jó hangulat a kkv-szektorban  

A K&H kkv bizalmi index tavaly év végén látott reményteli javulása az idei első negyedévben ismét megtorpant: 4 pontos csökkenéssel -10 ponton áll a mutató, ami így már közel két éve a negatív tartományban van. A visszaesés fő oka a munkaerőhelyzet és a gazdasági kilátások negatív megítélése.

2024. április 12.

Nagy Márton: a kormány 2026-ig 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz

A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött – jelentette be pénteki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.