Tavaly még jó üzlet volt az üdülési csekk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaly több mint 21 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a kereskedelmi szálláshelyeken, ebből 14 milliárd forintot a szállodákban regisztráltak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Jelentés a turizmus 2008. évi teljesítményéről című kiadványából.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány adataira támaszkodó elemzés szerint a kereskedelmi szálláshelyeken és a szállodákban egyaránt 28 százalékkal nőtt a beváltott csekkek értéke az előző évhez képest.

A beváltott csekkek értéke a kereskedelmi szálláshelyeken az összes árbevétel 9 százalékát adta, ezen belül a belföldi bruttó szállásdíj 40 százalékát tette ki. A szálloda típusú egységekben és az egyéb szállástípusok esetében – ilyenek egyebek mellett a turista- és ifjúsági szállók, az üdülőházak és a kempingek – a beváltott üdülési csekkek aránya a belföldi bruttó szállásdíjból 40, illetve 43 százalék volt. Az előző évhez viszonyítva a beváltott csekkek aránya az összes árbevételből 3, a belföldi szállásdíj esetében azonban már 7 százalékponttal nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján tavaly nyár közepén 2010 kereskedelmi szálláshely fogadott el üdülési csekket fizetőeszközként, ez közel tizedével nagyobb szám, mint a 2007. évi.

A cikk teljes terjedelmében elolvasható a Világgazdaság Online portálon.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

Emlékérmét bocsátott ki az MNB Neumann János tiszteletére

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki kedden, tisztelegve a világhírű magyar matematikus előtt – tájékoztatott az MNB kedden

2023. június 6.

Értékké válik a személyes adat a vásárlók számára

Az online megoldások térnyerése tudatosabbá tette a vásárlókat, akik ma már legszívesebben csak akkor adnák meg a személyes adataikat, ha valódi kedvezményeket kapnak cserébe – derül ki az EY 21.000 fogyasztó körében végzett nemzetközi felméréséből.