Kevesebb élelmiszer, több benzin fogyott


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kéthavi növekedés után júniusban csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest: a naptárhatástól megtisztított adatok szerint a forgalom 0,4 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól, a kiigazítatlan adatok szerint 0,9 százalékos volt a csökkenés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az első korrekció szerinti adatokat.


Az adatok megegyeznek az augusztus 5-én közzétett gyorsbecslés számaival. Júniusban az élelmiszereladások volumene az előzetesen közölt 1,9 százalékkal szemben 1,8 százalékkal esett vissza, a nem élelmiszer jellegű termékeké 0,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; ez megegyezik a gyorsbecsléssel. Az üzemanyag-forgalom harmadik hónapja nőtt, júniusban 2,4 százalékkal.

Az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem volumene 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, míg a textil-, ruházati és lábbeli termékek forgalma 1,9 százalékkal emelkedett.

 

 

A bútorok és műszaki cikkek forgalma 3,1 százalékkal esett vissza júniusban, a könyv, számítástechnikai és egyéb iparcikkeké pedig 4,9 százalékkal csökkent az előző év júniusához képest.

A használt cikkek forgalma a májusi, több mint 10 százalékos emelkedés után júniusban 0,7 százalékkal nőtt az előző júniushoz képest, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene jelentősen, 62,7 százalékkal bővült, ami 2012 januárja óta a legmagasabb érték.

Az előző hónaphoz képest 1,9 százalékkal kisebb volt a kiskereskedelmi forgalom a szezonálisan és naptárhatástól megtisztított adatok szerint, a májusi 1,7 százalékos csökkenés, és az áprilisi 5,7 százalékos növekedés után. Májushoz képest 0,7 százalékkal csökkent az élelmiszerfogyasztás és 2,6 százalékkal az üzemanyag forgalom, a nem élelmiszer jellegű termékek eladása pedig 1 százalékkal esett vissza.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

DLA Piper: átalakulóban a hazai energiapiac

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.

2024. május 23.

EY: Új EU-s szabályozás mutatja, mi a kibervédelem minimuma

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.