Kevéssé hisznek a kkv-k az uniós pályázatokban


A vállalkozások egyelőre még kevésbé számolnak az uniós pályázatokkal, alig felük tartja reálisnak, hogy forráshoz juthat idén – derül ki a K&H kkv bizalmi index 2023 negyedik negyedéves felmérésből. Ez az arány azonban jelentősen emelkedhet, mivel tavaly év végével megnyíltak a pénzcsapok. Az elmúlt hetekben érkezett közel 500 milliárd forint jelentős része ugyanis a GINOP Plusz fejlesztéseit támogatja, amelyek a kkv-k versenyképességének fokozását és a foglalkoztatottság élénkülését támogatják.

2024-ben erősebb lehet a pályázati aktivitás a cégek körében. Első körben 2023 év végén közel 300 milliárd forint érkezett az Európai Uniós helyreállítási forrásokból, január elején pedig további 170 milliárd forintot utaltak a jelenlegi, 2027-ig tartó uniós költségvetési időszak keretéből. „A nemrég átutalt összegből közel 80 milliárd forint a Gazdaságfejlesztési és Innováció Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) fejlesztéseit támogatja, amelyek a hazai vállalkozások versenyképességének fokozását és a foglalkoztatottság élénkülését segíthetik elő. A mostani költségvetési ciklusban már nagy hangsúlyt kapnak a zöld beruházások is, mint például a megújuló energiaforrások vagy elektromos járművek beszerzése, amelyekkel jelentős költségmegtakarítás érhető el és egyúttal az agrárium fenntarthatóbb működését is segítheti” – tájékoztatott Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évi várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi, 2023 negyedik negyedéves felmérése szerint a kkv-k egyelőre még bizonytalanok az uniós pályázatokkal kapcsolatban. „A felmérés novemberben zajlott, amikor még nem volt biztos eredménye a brüsszeli tárgyalásoknak.  Ez érezhető is a kkv-k válaszaiban, ugyanis harmadik negyedéve változatlanul 10-ből csupán 4 cég (42%) tartja reálisnak, hogy uniós támogatáshoz juthat. Ilyen alacsony arányra 5 évvel korábban volt példa” – mondta el Rammacher Zoltán.

Az eu-s pályázatok ismertsége is eddig nem látott szintre zuhant a tavalyi évben: 9 és 15 százalék között mozgott azoknak a cégeknek az aránya, amelyek hallottak a vállalkozás számára érdekes pályázati lehetőségről. „Az alacsony értékek hátterében az állhat, hogy a tavalyi évben sok volt a kérdőjel az uniós forrásokkal kapcsolatban és a folyósítás is leállt egy időre. Azóta azonban elindult a kifizetés, folyamatosan érkeznek az összegek, így idén feltehetően jóval kedvezőbb megítélése lehet az pályázati lehetőségeknek a kkv-k körében” – hangsúlyozta a szakértő.


Kapcsolódó cikkek

2022. október 10.

BDO: jelentős feladatokat ró a cégekre az unió zöld átállási stratégiája

Nemcsak a nagyvállalatokra, de a kkv-szektor cégeire, azok vezetőire is jelentős feladatokat ró az unió zöld átállási stratégiája, ami lényegében a fennálló energetikai és geopolitikai helyzet ellenére sem enyhült. Ennek értelmében 2024-től kezdődően, több lépcsőben minden tagállam vállalkozásainak jelentős lépéseket kell tennie a fenntarthatóság (ESG) területén és érdekében. Ráadásul nem elég átláthatóvá tenni a cég tevékenységét, hanem évről évre jelentést is össze kell állítani erről. Mindezzel már jövőre is lehet munka, de a feladat nemcsak adminisztratív jellegű; az elvárásoknak csak valóban fenntartható működéssel lehet majd megfelelni, amihez sok cégnek alapvetően kell majd átalakítania folyamatait. A helyzetet a magyarországi BDO három munkatársa, Czakó Karolina, Reizinger Zsófia és Matos Dávid foglalta össze.
2022. május 5.

Felgyorsítaná a digitalizációt az IVSZ

Négy területen sürget gyors változást az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) Magyarország digitális átállásának felgyorsítására – mondta Tajthy Krisztina, az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért főtitkára online sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.