Ki fizet majd vagyonadót?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közelednek az álláspontok a vagyonadó ügyében az MSZP és az SZDSZ között. A liberális párt több módosító indítványt is benyújtott a parlamentnek a vagyonadóról szóló törvénytervezethez, mivel az szerintük koncepcionálisan elhibázott.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága által kedden benyújtott módosító javaslat szerint 30 millió forintig marad az adómentesség, de ha ezt az összeget eléri az ingatlan értéke, akkor sávosan adózik a teljes érték után.

Az adó mértéke azonban változott a korábbi tervekhez képest: a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanok esetében 0-30 millió forint között 0,25 százalék, 30-50 millió forint között 0,35 százalék, 50 millió forint felett pedig 0,5 százalék lesz jövőre a három kulcs.

Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek úgy nyilatkozott: továbbra is megmarad az a rendelkezés, miszerint a 30 millió forint alatti lakóingatlanok tulajdonosai mentesülnek az adó megfizetése alól, de változás lenne az, hogy ez a mentesség csak akkor járna, ha az adóalanynak legalább 50 százalékos tulajdonában van az ingatlan, amelyben életvitelszerűen benne is lakik. Nem kellene adó fizetni akkor sem, ha az adóalanynak több lakóingatlanban – lakásban vagy üdülőben – van tulajdona vagy vagyoni értékű joga, és ebből a második forgalmi értéke a 15 millió forintot nem éri el – közölte. Amennyiben a második ingatlan ezt a forgalmi értéket meghaladja, azt 0,25 százalék adó terheli.

A gazdasági bizottság költségvetési bizottság által támogatott indítványa a 30 millió forintot el nem érő lakóingatlan általános mentessége helyett csak azt mentené fel a fizetési kötelezettség alól, akinek a lakása a lakcímbejelentés szabályai szerint és ténylegesen is lakóhelyéül szolgál.

A kormány ugyan nem támogatta, ám a képviselők többsége egyetértett azzal, hogy az adófelfüggesztésre jogosult kör – például a nyugdíjasok – a halasztott adófizetés lehetőségét kamatfizetés nélkül vehessék igénybe.

Az SZDSZ még nem döntött a vagyonadóról

A Szabad Demokraták Szövetsége még nem döntött arról, támogatja-e a vagyonadóról szóló törvényjavaslatot – közölte a párt sajtóosztálya. A Hírszerzőt a sajtóosztály arról tájékoztatta: a tervezetet koncepcionálisan elhibázottnak tartja az SZDSZ. A párt egy egykulcsos, minden ingatlanra kiterjedő (magán és gazdasági társaság, lakó- és ipari célú), az személyi jövedelemadó és helyi iparűzési adó egy részét levonhatóvá tevő rendszert tudott volna támogatni. A liberálisok elképzelése szerint a jövedelemmel nem rendelkező, de valamilyen juttatásban (például nyugdíjban) részesülők, a juttatásuk után a jövedelemadónak megfelelően számított értékkel csökkenthetnék adójukat.

A párt a javaslatoknak megfelelő módosító indítványokat nyújtott be. Az SZDSZ azt szeretné, ha bárki igénybe vehetné ingatlanja után a 30 milliós kedvezményt, de csak egy ingatlan után. Akinek egynél több ingatlanja van, annak mindet be kell vallani, értéktől függetlenül, ugyanakkor az adó magánszemélyek esetén a személyi jövedelemadóból, cégek esetén az iparűzési adóból lenne levonható. Az egyik SZDSZ-es módosító értelmében az adót az önkormányzati adóhatóságnak kell bevallani.

A pénzügyminiszter szerdán határozottan cáfolta, hogy valamennyi ingatlant meg kívánná adóztatni a kormány, ahogyan azt a korábbi sajtóértesülést is, miszerint az IMF-fel külön egyeztetettek a vagyonadóról és ígéretet tettek annak bevezetésére. A tárca továbbra is 40-50 milliárd forint költségvetési bevétellel számol a vagyonadóból, aminek a későbbi megszüntetése a pénzügyminiszter szerint hiba lenne. Az, hogy a legnagyobb értékű 200-300 ezer ingatlan adózzon Magyarországon és ebből általános adócsökkentést lehessen végrehajtani, egy jó program, ebből visszatáncolni ésszerűtlen lenne – fogalmazott.

Kinek kell bevallania ingatlanvagyonát?
Mindenkinek, akinek az új adónem bevezetéséről szóló törvényjavaslat mellékletében megfogalmazott kritériumok szerint 30 millió forint fölött van ingatlantulajdonának számított értéke. Adót fizetni azonban nem a számított, hanem a forgalmi érték alapján kell majd. Ha ez az összeg nem éri el a 30 millió forintot, akkor nem kell adózni, abban az esetben sem, ha a számított érték 30 millió forint fölött van. A Pénzügyminiszter lapunknak adott interjújában ezt a következőképpen magyarázta:

A törvény mellékletében szereplő táblázat egyetlen dolgot mutat meg: azt, hogy kinek kell bevallást benyújtani és kinek nem. Tehát csak annyiban segít, hogy ad egy számított értéket, ami alapján, ha az ingatlan 30 millió forintnál többet ér, akkor kell bevallást készítenem. A bevallásban azonban a forgalmi értéket és nem a számított értéket kell feltüntetni. Tehát az, hogy adózok-e, az ingatlan forgalmi értéke alapján dől el.

Ha a számított értékben pontatlanságok és eltérések vannak, nem jelent gondot. Maximum annyit, hogy annak is kell bevallást adnia, akinek az ingatlan forgalmi értéke 30 millió alatti, számított értéke azonban több. Ez esetben ki kell majd tölteni a személyi jövedelemadó bevallásával együtt egy pótlapot, azonban adót nem kell majd fizetni.

Forrás: Hírszerző


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

Ritkán vásárolnak ingatlant a külföldiek

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár: az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

2024. május 29.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.

2024. május 29.

Áprilisban a vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).