Kiterjesztett gyártói felelősség: itt az „új” környezetvédelmi termékdíj!


Az állami hulladékgazdálkodási feladatok egy részét 2023. július 1-jétől koncessziós szerződés keretében a MOL Nyrt. által létrehozott koncessziós társaság, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. („MOHU”). végzi. A törvényi háttér alapján már ismert volt, hogy a tevékenység költségeit részben a termékek gyártóinak, importőreinek, csomagolóinak pénzügyi hozzájárulása fogja fedezni. Ennek megfelelően április 1-jén hatályba lépett a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III.14.) Korm.rendelet, amely az új hulladékgazdálkodási-pénzügyi kötelezettségeket is megállapítja.

Senki sem menekül?

A kiterjesztett gyártói felelősség rendszerének hatálya alá az ún. körforgásos termékek tartoznak, amelyek az alábbiak: csomagolás; egyszer használatos műanyagtermék; elektromos, elektronikus berendezés; elem, akkumulátor; gépjármű; gumiabroncs; irodai papír; reklámhordozó papír; sütőolaj, sütőzsír; textiltermék; fából készült bútor. A körforgásos termékek köre részben megfelel a környezetvédelmi termékdíj szerint díjköteles termékek halmazának, de az egyezés korántsem teljes. Például a csomagolás nem azonos a termékdíjköteles csomagolószerrel – a csomagolás létrehozója a csomagolást végző, azaz a csomagolószert áruval, termékkel társító gazdálkodó.

A kötelezettségek tekintetében gyártónak kell tekinteni a körforgásos termék első belföldi forgalomba hozóját vagy első saját célú felhasználóját. Tehát egy szó szerinti gyártással nem foglalkozó cég is lehet kötelezett, ha külföldről behozott terméket forgalmaz Magyarországon, vagy ha külföldről beszerzett árut, anyagot kicsomagol. A sajátos fogalmi rendszerben a csomagolás gyártójának minősül a csomagolást végző és a csomagolt terméket belföldre forgalmazó gazdasági szereplő is. Ugyanakkor a rendelet mentesíti a csomagolást a fogyasztó számára értékesítés helyén létrehozó gazdálkodót, aki helyett a csomagolás előállítója részére belföldön csomagolószert értékesítő teljesíti a gyártói kötelezettséget.

Kettős díjhatás

A rendelet legfontosabb kötelezettsége a belföldön értékesített vagy felhasznált körforgásos termékek tömege utáni díjfizetés. A kiterjesztett gyártói felelősségi díjat negyedévente a MOHU-nak kell megfizetni. A július 1-jétől érvényes díjtételeket a hulladékgazdálkodásért felelős miniszter rendeletben fogja meghatározni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslata alapján. A miniszteri rendelet még nem jelent meg.

Tekintettel arra, hogy a környezetvédelmi termékdíj elnevezésű adó is a hulladékkezelési költségek forrásaként szolgál, a kiterjesztett gyártói felelősségi díjtétel júliustól csökkenti a termékdíjtételt – értelemszerűen azoknál a termékeknél, amelyek mindkét rendszerben érintettek. A csomagolószer termékdíjtételét az azonos anyagú csomagolás kiterjesztett gyártói felelősségi díja csökkenti.

A cikk folytatásában a díjfizetés melletti adminisztrációs terhekről olvashat.

A cikk szerzője Kelemen István, vezető termékdíj-tanácsadó, adótanácsadó (Green Tax Consulting Kft.).


Kapcsolódó cikkek

2023. május 26.

Eljárás indult nagy élelmiszerláncok ellen, mert országszerte rögzíthették egyes üdítőitalok árait

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) alapos gyanúja szerint a lengyel Maspex-csoport magyarországi üdítőgyártó leányvállalata valószínűleg több viszonteladó partnerével, így nagy élelmiszerláncokkal – többek között az Aldival, a CBA-val, egyes COOP partnerekkel és a Tescóval – együttműködve rögzítette egyes termékeinek minimális fogyasztói árait – közölte a GVH

2023. május 26.

Digitális megfelelés – Compliance és kiberbiztonság az AI árnyékában

A Wolters Kluwer Hungary szervezésében 2023. május 10-én tartott webináriumon két fontos területet, a mesterséges intelligenciát és a kiberrezilienciát tekinttették át a megfelelés szemszögéből az előadók – dr. Firniksz Judit, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Versenyjogi Kutató Központjának kutatója, Kocsis-Tóth Szilvia a Vodafone Magyarország mesterséges intelligencia szakértője, valamint dr. Zala Mihály az Ernst&Young kiberbiztonsági szakértője.

2023. május 25.

A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban

A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, nem véletlen, hogy a korábbi 468 milliárdról ebben az uniós ciklusban 750 milliárd forintra emelte az ágazat fejlesztésére fordítható forrásokat – mondta az Agárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabercelen.