Lassan, de biztosan fejlődik a pénzügyi tudatosság egy felmérés szerint


Lassan, de biztosan fejlődik a pénzügyi tudatosság Magyarországon, az öngondoskodás javulását számos eszközzel lehet még ösztönözni – közölte kedden az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár.

Felmérésük alapján pénzügyi szempontból a negyvenes éveikben járók a legtudatosabbak, ugyanis hosszú távú befektetési céljaik vannak, a kiadásaikat alaposan megtervezik, szemléletüket a gyermekeiknek is továbbadják. Ők rendelkeznek egyúttal a legnagyobb arányban nyugdíj-megtakarításokkal is. A 40 és 50 év közöttiek 36 százaléka takarékoskodik ilyen céllal, miközben más korosztályokban a 30 százalékot sem éri el ez az arány.

Leginkább a negyvenesekre jellemző a kiadások rendszeresen megtervezése is, 81 százalékuk nyilatkozott így. A felesleges kiadások mérséklésében ugyanakkor az 50 és 60 év közöttiek jobban teljesítenek, a visszajelzések szerint a fiatalabb korban kevésbé korlátozzák magukat az emberek. A felesleges kiadások leggyakrabban impulzusvásárlást, élvezeti cikkeket, el nem fogyasztott élelmiszereket jelentenek, mérséklésük sokat számítana a pénzügyi tudatosság javításában is – írták.

A közlemény szerint más eszközökkel is lehet még javítani a helyzeten, és az önkéntes pénztári befizetésekről, az igénybe vehető kedvezményekről is gyakran hiányosak az ismeretek. Sokan gondolják például bonyolultnak a befizetések utáni adóvisszaigénylés folyamatát, majdnem 40 százalék pedig még mindig nem is tud erről a lehetőségről – tették hozzá. A kutatás november első felében készült 1190 fő megkérdezésével. Az eredmény reprezentatív a 16 és 59 éves, okostelefonnal rendelkező lakosságra nézve kor, nem, végzettség, lakóhely típusa és helye alapján.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Bizonytalanok a vállalkozások a kamara felmérése szerint

A vállalkozások bizonytalanságára utal, hogy a 2024. januári adatfelvétel alapján készült első negyedéves konjunktúramutató plusz 13 pontra csökkent a 2023. októberi plusz 21 pontról – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) kedden.

2024. február 21.

Egészségügyi prevenció célzottan: stratégiai előny a cégek számára

Az egészség és a produktivitás szoros összefüggése kiemelt téma napjaink munkahelyi környezetében. A munkavállalók egészségének megőrzése és támogatása nemcsak etikai, hanem üzleti szempontból is kiemelt fontosságúvá vált. Az MBH Gondoskodás Egészségpénztár által nyújtott szolgáltatások kiváló lehetőséget kínálnak a cégek számára arra, hogy stratégiai előnyt nyerjenek a munkahelyi egészségmegőrzés terén. A prevenciós szűrővizsgálatok és egészségprogramok nemcsak a munkavállalók jólétére és egészségére fókuszálnak, hanem közvetetten a vállalat teljesítményére és eredményességére is hatást gyakorolhatnak.