Lassult a kgfb-kárráfordítás növekedésének üteme


A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) kárkifizetései 10 százalékkal emelkedtek az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, a növekedés ugyanakkor az előző negyedévi 12 százalékhoz képest lassulást mutat – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken, friss negyedéves kgfb-indexe alapján.

A kárráfordításra több tényező is hatással lehet, ezek közül az egyik legjelentősebb a járműjavítási költségek emelkedése volt, miközben a gépjárműalkatrészek ára stagnált – jelezte a jegybank.

A biztosítási átlagdíjak éves összevetésben országos szinten még 12 százalékkal nőttek, negyedéves összevetésben azonban már a díjaknál is jelentős konszolidáció látható. A normál használatú egyedi személyautók kgfb-jének átlagos állománydíja 2,5 százalékkal emelkedett egy negyedév alatt a korábbi 7,5 százalékkal szemben. A második negyedévben így az átlagos állománydíj 52 ezer forint volt, mintegy ezer forinttal több az előző negyedévinél.

A vidéki autósok mintegy 47,9 ezer forintos átlagdíja csaknem 28 ezer forinttal maradt el a budapestiek közel 75,7 ezer forintos átlagdíjától idén június végén. Az éves átlagdíj a fővárosiak esetében 17, a nem budapesti szerződéseknél pedig 11 százalékkal emelkedett.

Az összefoglaló szerint az egyéb járműkategóriák esetében jelentősen nőttek a díjak, az egyedi szerződéseknél minden kategóriában, a flották esetében azonban több kategóriában csökkentek. A flotta taxik átlagdíja az alacsony darabszám miatt kiugró mértékben, 33 százalékkal csökkent. A nagyobb buszok átlagdíja egyedi esetben 37 százalékkal emelkedett, vélhetően az utóbbi idők káreseményei miatt, a flottáknál pedig a jelentős csökkenést egy nagyobb flotta alacsony díja okozta.

A közleményben felidézték, hogy a jegybank 2021-től negyedévente teszi közzé a kgfb-díjak és károk alakulását bemutató indexét, az általa működtetett, biztosítói adatszolgáltatáson alapuló központi kgfb tételes adatbázis segítségével. Az MNB honlapjának külön felületén mutatja be a friss adatokat, amelyek 2016 első negyedévéhez viszonyítva jelzik a személygépkocsik állománydíjának, illetve a többi járműosztály átlagdíjainak éves és negyedéves változását.

A kgfb-index rendszeres közzététele a fogyasztók és a közvélemény pontos, átlátható tájékoztatását és a verseny élénkülését segíti elő – hangsúlyozta az MNB.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

Átadták az Év menedzsere elismeréseket

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség immár 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót – közölte a szervezet hétfőn.

2024. május 27.

Feladtunk egy hirdetést a Facebook Marketplace-en. Aki nem figyel, annak az összes pénzét leemelhetik

Hogy önnek már ne kelljen: feltettünk egy hirdetést, és hagytuk magunkat, bedőltünk az AirPodsunkért szinte azonnal bejelentkező csalónak a Facebook Marketplace-en. Majdnem teljesen végigvittük azt, amit tőlünk kért, és kijelenthető: mára egészen profik lettek a csalások. Ugyanakkor, ha figyel néhány intő jelre, kibabrálhat a pénzére utazó kiberbűnözőkkel. – a HVG cikke.

2024. május 27.

A BKIK a vállalkozásindításban is segíti a tehetséges fiatal szakembereket

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.