Levélben is szavazhatnak a részvényesek

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. november 5.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyilvánosan működő részvénytársaságok felajánlhatják a részvényeseiknek a közgyűlést megelőző, levélben történő szavazás lehetőségét. Az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok javadalmazását pedig közzé kell tenni a cég honlapján.

Uniós jogharmonizációs kötelezettség indokolta a részvénytársaságokra vonatkozó szabályok 2009-es módosítását. Az Európai Közösségnek a tőzsdére bevezetett társaságok részvényeseit megillető jogosultságokról szóló irányelve elsősorban a határokon átnyúló szavazáshoz kapcsolódó problémákat oldja meg.

Részvényesi képviselet

A nyilvánosan működő rt-knél nem lehet részvényesi képviselő az igazgatóság tagja, a cégvezető, a részvénytársaság vezető állású munkavállalója, és a felügyelőbizottság tagja. Az új szabályok szerint azonban ezek a személyek is eljárhatnak képviselőként, ha minden egyes határozati javaslatra egyértelmű, a részvényes által adott szavazási utasítással rendelkeznek.

Ha a részvényes több értékpapírszámlán vezetett részvénnyel rendelkezik, akkor ezek tekintetében külön képviselőt hatalmazhat meg, akik kötelesek egyezően szavazni. Ha az ugyanazon részvényeshez tartozó részvények tekintetében a képviselők eltérő szavazatot adnának le, akkor azok mindegyike érvénytelen.

Kötelező hirdetmények a honlapon

A nyilvánosan működő részvénytársaságnak a hirdetményeit a társaság honlapján kell közzétenni. A közgyűlés napját megelőző legfeljebb huszonegyedik napon kezdődő időszaktól a meghívót, a határozati javaslatokat, valamint egyéb dokumentumokat és információkat az interneten ugyancsak meg kell jelentetni.

A társaságok felajánlhatják a részvényeseiknek a közgyűlést megelőzően a levélben történő szavazás lehetőségét is. A postai úton történő szavazást ellenben csak olyan követelményeknek és korlátozásoknak lehet alávetni, amelyek a részvényes személyazonosságának igazolásához szükségesek.

A nyilvánosan működő részvénytársaságnak a számviteli törvény szerinti beszámoló nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg a honlapján is közzé kell tennie az igazgatótanács, illetve ahol felügyelőbizottság működik, a felügyelőbizottság tagjainak nevét, valamint a tagoknak nyújtott pénzbeli juttatásokat tagonként.


Kapcsolódó cikkek:


Csúcson a lakásépítés
2020. február 25.

Csúcson a lakásépítés

Tavaly 21 127 új lakás épült Magyarországon, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építhető lakások száma 35 123 volt, 4,3 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Akár 5 ezer elektromos autó is elkelhet az állami támogatás miatt
2020. február 25.

Akár 5 ezer elektromos autó is elkelhet az állami támogatás miatt

A kormányzati támogatási program módosításával, akár évi 5 ezerre bővülhet az eladott új elektromos autók (e-autók) száma az elmúlt évben értékesített mintegy 1800-hoz képest - mondta a Gépjárműkereskedők Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Cégvásárlás: az árazás módja fontos tényező
2020. február 21.

Cégvásárlás: az árazás módja fontos tényező

Minden cégvásárlás kulcsponti eleme az ár, akár vevői, akár eladói oldalon érintett szereplőt kérdezünk meg a főbb prioritásokról. A cég értékének meghatározásában fontos szerepet játszik, hogy a céget eladó és a céget vevő felek milyen árazási mechanizmusban egyeznek meg egymás között.